L'any 1978 en Josep Maria Albet i Noya treballava com a representant d'Unió de Pagesos en el Consell Regulador de la D.O. Penedès quan una empresa danesa es va dirigir a la D.O. cercant un productor de vi ecològic. En aquests moments no hi havia cap productor ecològic en tot l'estat, i el Consell va pensar amb en Josep Maria degut a la seva condició de vegetarià estricte. Així va començar una dedicació seriosa i fidel al conreu de les vinyes i el tractament del vi de manera respectuosa amb l’entorn i amb el consumidor. Malgrat les reticències de la família i els pagesos locals, en Josep Maria va començar a fer vi a Can Vendrell (Sant Pau d'Ordal), la finca on ell mateix hi havia plantat i empeltat les vinyes. Va eliminar l’ús d’insecticides i pesticides i va començar a utilitzar els adobs verds i orgànics, que no alteren l’equilibri del cep i donen un raïm sa, sense residus. L’acceptació del vi resultant el va empènyer a seguir aquest camí.
Albet i Noya també està experimentant en aquests moments amb set varietats pre-fil•loxèriques amb una plantació de 500 ceps de cada varietat. Són varietats que havien sobreviscut de forma natural, indicant una alta resistència natural a les malaties. Els primers indicis apunten dues varietats amb moltes possibilitats de futur. Un projecte d’investigació que calculen que s’allargarà fins a 2012.
Txell Ricarte, relacions públiques d’Albet i Noya, ens ha respost algunes qüestions que no apareixien en la web de l’empresa, per cert, de continguts molt interessants, pràctica, i de fàcil accés a la informació. Encara no està disponible, però, la compra dels vins per Interet.
-Com a pioners dels vins ecològics, coneixeu algun estudi comparatiu del percentatge de producció d’aquests tipus de vins entre Catalunya i d’altres països productors com França, Nova Zelanda, Califòrnia, Itàlia…?
Al conjunt de l’estat espanyol en general hi ha poca producció de vins ecològics i també poc consum si comparem amb d’altres països i més si tenim en compte el gran volum de producció de vi que existeix.
Foto: Albet i Noya
Segons el Llibre Blanc de Producció Agrària Ecològica Catalana, els conreus de vinya ecològica només representen un 14% del total. El percentatge més alt d'un conreu ecològic a Catalunya és el de l’olivera, amb un 26%.
En total hi ha 124 productors de vinya ecològica que s’ubiquen majoritàriament al Penedés, seguit de l’Anoia.
-Quina és la diferencia que destacaríeu, la que creieu que més cal apreciar, entre un vi ecològic i un que no ho és?
La qualitat. Són vins de molt bona qualitat i també són més saludables, a més, la seva producció respecta el medi ambient. Tots els vins que segueixen aquest procés tenen la certificació i adjunten el símbol de CCPAE (Consell Català de Producció Agrària Ecològica) que el garanteix.
La característica principal del raïm conreat ecològicament és la manca de residus i l’òptim estat sanitari. Si a més s'afegeix un cultiu que cerca baixos rendiments, no sols es prima la qualitat, sinó que es fa més sostenible el cultiu ecològic en trobar-se els ceps més resistents a possibles plagues.
-Evolució de la demanda de vins ecològics a casa nostra, si en teniu.
Dades concretes no en tenim però si que sabem del cert que la demanda, tan a Catalunya com a Espanya, va més dirigida a la qualitat que a l’interés pel procés de producció que ha seguit el vi, que en aquest cas seria l’ecològic. És un país de molta producció de vi, i de vi de qualitat, i això fa que la demanda es mantingui en la tradició d’aquests caldos produïts per denominació d’origen.
-Exporteu? A quins països?
Si. Exportem gairebé arreu del món, els percentatges més alts són a Suïssa, Dinamarca, França, Estats Units, Japó i, principalment, Alemanya.
-La majoria de la producció la veneu a dins l’estat?
Un 80% de la nostra producció va destinada a l’exportació, el 20% restant es reparteix a parts iguals entre Catalunya i la resta de l’Estat. La venda aquí la fem a través de botigues petites, especialitzades i distribuïdors de vins, en general.
Foto: Albet i Noya
-Es poden fer visites guiades a les caves?
Si, diàriament, de dilluns a diumenge. Ens agrada ensenyar com treballem. Es pot visitar el celler els dies laborables de 9 a 13:30 i de 15 a 18. Els caps de setmana de 10 a 14:30. Recomanem grups de fins a 20 persones.
La Visita Turística inclou una breu explicació de la filosofia de l'empresa, un recorregut per les instal•lacions del celler, i per finalitzar el tast de 3 vins. El preu és de 5.50 € per persona. La durada aproximada és d'1,5 h. També oferim una Visita Tècnica aquesta té una durada aproximada d'entre 2 i 3 hores.
-Quin dels vostres vins és el més premiat?
‘Reserva Martí’, de la gama més alta, ha estat un dels més premiats, es clar que sempre depèn dels concurs, del país i de les classes de vins de envies a concursar. El ‘Xarel.lo clàssic’ un blanc que augmenta de potència i cos amb el pas del temps, també ha estat reconegut amb alguns guardons importants.
-Quins són els millors resultats obtinguts en els certàmens?
En el darrer certamen de Biofach, el febrer passat, el vi dolç ”Adrià” va obtenir medalla d’or i el “rosat clàssic” nom amb el que denominem el vi jove de 2006, va tenir medalla de plata. El “Syrah” col.lecció, fet amb barrica va tenir també medalla de plata.
Normalment tots aquests guardons no els fem constar en les etiquetes, creiem que la nostra popularitat i demanda ha de venir de la qualitat dels nostres vins i de l’experiència com a pioners de l’agricultura ecològica a l’Estat, més que de les medalles que es facin constar en les etiquetes.
El desig d'Albet i Noya per millorar la qualitat inclou la continua experimentació. En la verema d'enguany, el celler ecològic ha incorporat una taula de selecció. Una nova eina que s'utilitza per triar manualment un per un els grans de raïm desprès del derrapat.
Foto: Albet i Noya
En aquest procés s'eliminen els grans que han estat trencats durant el derrapatge, els que poden estar afectats per alguna malaltia o els que ja estan pansificats, així com troçets de rapa i restes vegetals. Les varietats de raïm seleccionades mitjançant la taula son el Cabernet, el Merlot, el Syrah, l'Ull de llebre, el Caladoc, la Marselan i l'Arinarnoa. Aquests grans de raïm van destinats als millors vins de la propietat, com la gamma dels Monovarietals Col•lecció, el Núria , el Reserva Martí i a un nou vi de finca de la més alta qualitat que sortirà al mercat d'aquí dos anys. Un tast que ben segur valdrà la pena esperar.
Hola bona tarda soc un grand admirador dels vostres vins i aquesta manera de tractar la vinya i el vi.A quest any pero es un any complicat crec, jo tambe faig agricultura ecologica en vinya. I agrariria s hi hem poguesiu indicar alguna estrategia per combatre el mildiu. Grasies i bona tarda.
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari