La Confederació d’Horticultura de Catalunya serà aquest matí a la plaça de la Catedral de Barcelona, per explicar als vianants que hi ha alternatives per regar els horts i els jardins, que no els abandonin!. Amb el lema "Regant creem vida i millorem l’entorn, la planta és vida" es repartiran plantes i un díptic explicatiu sobre com regar-les de forma eficient. Genís Vinyals, d'Unió de Pagesos, ens explica que el sector de producció de plantes, gardens i floristeries esta patint una greu crisi arran de les mesures implantades contra la sequera.
En general l'activitat ha baixat d'un 40 a un 50%, però en determinades especialitats com les empreses que es dediquen a obres de jardineria, l'activitat és nul.la, com també han quedat a zero les comandes dels ajuntaments per enjardinaments dels seus carrers i places. Vinyals lamenta que el sector ha estat un dels més afectats. La seva activitat es podria equiparar a la dels túnels de rentat, que han pogut mantenir el servei per ser considerada 'activitat econòmica'. A ells, en canvi, no se'ls ha ofert cap alternativa "nosaltres també som una activitat econòmica, o no?".
L'acció d'avui servirà per explicar als vianants que el decret per sequera permet regar les plantes de terrasses, patis, balcons i d’interior. A més, tot i que el decret estableix que no es poden regar jardins, prats, zones verdes i esportives amb aigua de la xarxa; si es disposa d’altres fonts d’abastament d’aigües com els pous, la recollida d'aigua de pluja i el reciclatge a través d'altres usos sí que es poden regar jardins i zones verdes. De fet, molts municipis proporcionen gratuïtament aigües reciclades per al reg de jardins. "L'Ajuntament d'Argentona o el de Sant Cugat faciliten aigües freàtiques perquè els veïns que vulguin, puguin regar" diu Vinyals.
Canviar gespa per gram, si, però també calen més dipòsits per aprofitar l'aigua de pluja
Però hi ha d'altres exemples que segons Vinyals mostren que encara els polítics i gestors no s'han plantejat seriosament aprofitar aquesta conjuntura per canviar patrons en la gestió de l'aigua, posa l'exemple de l'Ajuntament de Cabrera de Mar "des de fa uns dies esta arrencant la gespa dels voltants dels accessos a la Mercedes i la zona del Carrefour i la substitueix per grava. I em pregunto, per què no posar-hi gram, que també és verd i no necessita tanta aigua?. Que arrenqui la gespa em sembla molt bé, només que els 45.000 euros que ha destinat a fer aquesta obra, els podria haver dedicat a construir un dipòsit d'aprofitament de l'aigua de pluja que cada vegada que plou s'acumula en aquell entorn i han de bombejar-la cap a mar".
Genís Vinyals assenyala que l'aigua de les pluges que s'han anunciat per d'aquí uns dies, ben segur que la majoria anirà a parar al mar. "Tota l'aigua que caurà a la ciutat de Barcelona o a la costa no s'aprofitarà. Parlen de sequera, però els pagesos del Maresme en aquests moments poden regar, tenen les basses que recullen l'aigua de pluja plenes, perquè ha plogut les darreres setmanes". Quina disparitat, doncs. Vinyals lamenta que milers de pous del Maresme, Vallès o Baix Llobregat s'han enterrat aquests últims anys sota naus industrials i zones residencials. L'aigua que recollien ha lliscat cap al mar. "El problema ja no es resol només amb la pluja, caldria que en caigués molta i sovint, el problema s'ha de resoldre a partir d'un canvi seriós i responsable de les polítiques de reaprofitament de l'aigua".
Avui, a partir de les 11 h i fins les 13h, a la plaça de la Catedral de Barcelona, aquest col.lectiu exposarà algunes d'aquestes mesures per estalviar aigua i, és clar, poder mantenir les plantes i els jardins.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari