Si que els preus rebaixats del cru tenen un efecte -més o menys- immediat en la butxaca del consumidor però, Marzo vaticina que els preus baixos, afegits a la falta de crèdit i liquiditat per la crisi financera, provocaran una retallada de la inversió en les diverses explotacions que derivarà en una "dolorosa" revifada dels preus.
A principis de gener el barril va arribar per primer cop a 100 dòlars, les raons: una evident necessitat de cobrir la demanda creixent però també s'hi va afegir l'especulació en borsa, puntualitza Marzo. Després de l'estiu, la crisi financera es confirma i s'endureix, és en aquell moment en què els actors que havien empès els preus cap amunt es tiren enrere i han provocat un col.lapse que ha fet que els preus baixin de manera brusca.
Mariano Marzo defensa que els governs han de lluitar per eliminar factors especulatius però també recorda que el petroli fàcil i barat al que estàvem acostumats (10 / 20 dòlars) que teníem el 2004, ja no tornarà.
El professor entreveu que la crisi financera ha pres protagonisme a la crisi energètica que s'esta gestant i demana que els governs treguin partit de l'experiència i no deixin la regulació dels recursos energètics exclusivament en mans dels mercats. Creu necessari un canvi profund en el sistema de transport global i treballar seriosament i compromesa per una revolució energètica.
Mariano Marzo es catedràtic d'Estratigrafia i professor de Recursos Energètics i Geologia del Petroli de la facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona.
L'entrevista que podeu veure en aquest vídeo és una col.laboració entre JORNAL i SIES.TV
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari