Prevenir Wikileaks amb bacteris


El BioStorage és el nom amb el que es coneix l'emmagatzematge de dades i informació en organismes vius. És un camp d'investigació jove, que existeix des de fa aproximadament una dècada. Així per exemple l'any  2007, un equip de la Universitat de Keio, Japó, va anunciar que havia codificat amb èxit l'equació que representa la teoria de la relativitat d'Einstein (E = MC2) dins l'ADN d'un bacteri comú del sòl. Ara, un grup d'investigadors de la Universitat de Hong Kong han fet el salt més enllà, i han accedit a l'interior del bacteri E. coli per introduir-hi dades.

Han estudiat mètodes per emmagatzemar dades més complexes. El grup d'investigadors ha desenvolupat un sistema de compressió de dades, que permet dividir-les en trossos i fer-ne una distribució entre les diferents cèl.lules bacterianes, que ajuda a superar els límits de capacitat d'emmagatzematge. Això obre el camí per a emmagatzemar no només text, sinó imatges, música i vídeo dins de les cèl.lules.

El mètode d'emmagatzematge és extremadament compacte perquè cada cèl lula és minúscula i un gram de bacteris podria emmagatzemar la mateixa quantitat d'informació que 450 discs durs, de 2000 gigabyte. També han desenvolupat un sistema de seguretat de tres nivells per a codificar les dades, així un dels investigadors, Allen Yu, recorda que "Els bacteris no poden ser piratejats". Mentre que els equips informàtics són vulnerables a falles elèctriques o al robatori de dades, els bacteris són immunes als atacs cibernètics.

Font AFP

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article