La "sedició" dels controladors, difícil de justificar

L'amenaça de 8 anys de presó pels controladors pot quedar en res


El delicte de sedició descrit a l'article 20 de la Llei de Navegació Aèria, estableix penes per als membres de la tripulació d'aeronaus o treballadors d'aeroports que, en nombre suficient per pertorbar el servei, abandonin col.lectivament les seves funcions en l'aeronau o l'aeroport, en actitud de protesta, desobediència coactiva o represàlia ". En base a aquest article, la Unió Sindical de Controladors Aeris (USCA), segons avança "El Confidencial Digital", considera que la denúncia interposada per la Fiscalia per sedició "no és viable jurídicament". Segons els serveis jurídics de l'USCA, en tractar-se d'un delicte d'activitat, els controladors aeris haurien d'haver estat detinguts en el moment en què es van absentar dels seus llocs de treball.

També asseguren que AENA va decidir tancar tot l'espai aeri quan encara es podia operar en més de la meitat dels vols previstos. L'anticipació al problema real, doncs, segons el sindicat de controladors, va contribuir a crear encara més caos en aquelles jornades negres que van afectar els vols de més de 600.000 passatgers que tenien previst volar durant el pont de la Constitució.

El col.lectiu acusa AENA de no haver iniciat cap protocol per a la substitució d'aquells controladors que s'havien començat a acollir a l'article 34.4 de la Llei de Seguretat Aèria, que els insta a no exercir la tasca de control aeri si consideren minvades les seves capacitats.

Si a més s'hi afegeix que la Fiscalia, segons les mateixes fonts, ha obert el procediment en contra del col·lectiu de contraladors "en general" però sense concretar noms i congnoms, el procés pot quedar en una mesura de pressió contra el col·lectiu per a negociar noves condicions laborals.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article