Aprofitar l'energia solar que impregna l'asfalt dels carrers


El projecte s'anomena Pavener i pretén desenvolupar un sistema d'aprofitament de l'energia solar que vagi integrat al paviment dels vials de comunicació, carreteres, autopistes, pàrquings... Es tracta d'aprofitar l'energia tèrmica acumulada a través de tuberies per sota de l'asfalt.

El projecte desenvolupat per l'empresa basca Tecnalia, es basa en què els paviments asfàltics poden acumular fins uns 70ºC els dies radiació forta, la clau seria la gran superfície que hi ha disponible per l'aprofitament d'aquesta acumulació de calor.

Integrant el sistema desenvolpat amb una emmagatzament tèrmic i una bomba de calor, l'energia tèrmica pot ser utilitzada en aplicacions de baixa temperatura, com la climatització d'edificis, poliesportius, piscines o aigua calenta sanitària. Una altra de les aplicacions més directes seria a l'hivern, per mantenir la temperatura de l'asfalt per damunt dels 0ºC, evitant la formació de gel als vials de circulació i, de retruc, disminuir la quantitat de sal utilitzada amb aquesta finalitat. A més, mantenir l'asfalt a una temperatura més protegida dels alts-i-baixos del clima disminueix la necessitat de manteniment de la capa asfàltica, evitant les esquerdes.

Tecnalia

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article