Compra col·lectiva d'una finca de 28.000 m2 de sòl industrial


Amb l'objectiu de crear una xarxa de cooperatives i d'habitatges en un espai col·lectivitzat, la Cooperativa Integral Catalana busca persones individuals, famílies, cooperatives i petites empreses que estiguin interessades en residir i ubicar la seva activitat en una espai d'alternatives econòmiques, tecnològiques i d'habitatge de manera cooperativista i sostenible. L'espai, que inclou 30 habitatges de 50 m2 i 8.000 m2 de naus industrials, està ubicat a 50 km de Barcelona i té una parada de ferrocarril propera.

Aquesta iniciativa és pionera i va dirigida a:

Persones individuals o famílies que vulguin participar d'un projecte de cooperativa d'habitatge en cessió d'us, amb un cost de 100 euros mensuals i que estiguin obertes a crear el seu lloc de treball en la pròpia finca.

Persones amb projectes d'autoocupació i d'autogestió que estiguin interessades en espai en naus, a un preu de 100 euros cada 100 metres; especialment per aquelles que puguin estar interessades en viure en el mateix entorn on es treballa.

Cooperatives i petites empreses amb criteris socials i ecològics que vulguin obrir una seu d'activitat amb unes condicions econòmiques immillorables i un entorn ideològic afí, que farà que les sinergies es multipliquin.

Segons els promotors, "es tracta en síntesi de crear un espai d'alternatives econòmiques, tecnològiques i d'habitatge en formes plenament cooperativistes, pacífiques i sostenibles, basades en el consens i el compartir béns i recursos, alhora que es mantenen certs espais econòmics i vitals personals o familiars".

No es tracta en aquest cas de recuperar una indústria del capital privat per col·lectivitzar-la, com la immensa majoria d'experiències similars, sinó de fer-la col·lectiva des d'un inici.

Aquest es planteja com un espai organitzat des de la societat civil que pugui allotjar vivendes a preus socials de 100 al mes, Així com naus industrials a 1 euro el metre quadrat, per a indústries ecològiques i postcapitalistes i de productes i serveis apropiats per al moment de crisis sistèmica en que ens trobem.

L'espai generarà una gestió, habitatge i treball amb una petjada ecològica menor, i vol ser un centre de sinergies per a la innovació social i tecnològica, amb una llibertat en base a la participació i les assemblees de cada respectiu espai de decisió.

Es tracta de posar l'economia al servei de les persones perquè a l'hora d'accedir a espais de creació, recursos, eines i béns compartits no sigui un obstacle per a la realització de l'immens potencial creatiu humà, que avui es perd a la societat pel fet d'haver optat per una economia de la supervivència enlloc de la creativitat.

Característiques d'aquesta col·lectivització

Es tracta de 28.000 m2 quadrats classificats com a sol industrial, amb menys d'una hectàrea hàbil pel cultiu i la resta per combinar habitatge i activitats productives diverses.

L'espai inclou 30 habitatges (que legalment es poden mantenir) i 8000 m2 en naus industrials, 3000 de les quals es poden usar a molt curt termini. Els habitatges i la resta de naus, es farien usables progressivament durant el mateix any a partir de la compra.

Actualment ha estat efectuada una paga i senyal de 30.000 € i el corresponent IVA per part d'una cooperativa pertanyent a la CIC. Cal reunir 370.000 euros per completar la compra de la finca.
 

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article