Triticatum té un banc de llavors de 700 blats diferents, d'alguns d’aquests tan sols hi ha constància de la seva existència però probablement ja han desaparegut. L'ànima de la Fundació, Víctor Garcia, treballa des de fa 20 anys en la recuperació de blats que s'havien conreat i que la pressa i l'interés per una major producció les van arraconar. Ara, és el gust per retrobar sabors oblidats, una "producció del pa amb més afecte", i un interès per l'excel.lència nutritiva que les tornen a posar al seu lloc. En Víctor, des del Castell de Sales de Llierca (La Garrotxa) ha anat recuperant les varietats més bones per a reintroduir-les, també hi ha més consumidors, restaurants o forners que ho demanen. "Molts dels restaurants reconeguts amb estrelles Michelin han format panaders dins del mateix restaurant per a elaborar els seus propis pans", ens explica.
La Fundació Triticatum és sense afany de lucre i, en Víctor, en la seva recerca, assessora professionals i particulars interessats en la història, les característiques i les funcionalitats de cadascuna de les llavors que atresora a la planta baixa del castell, on també hi té un molí per a experimentar textures i combinacions. Quan arriba la primavera, les llavors que té sembrades en el seu jardí bontànic d'una hectàrea, comencen el seu procés mil.lenari de reproducció. Dedica un metre quadrat per cada varietat i els mostra als interessats en veure i tocar blats ancestrals, la majoria d'ells, fa més de quatre dècades que es van deixar de cultivar.
Víctor Garcia: "Fer pa és alquímia pura"
Des de la Fundació Triticatum fa més de 20 anys que treballa en la recerca de llavors de blat antigues
Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.
Un alquimista de debò!!! Bona feina Victor
uhmmmm , ara mateix vaig a fer un pa boníssim amb una farina molt especial!
tant de bo tots fóssim capaços de tancar el cercle, ames a mes de menjar mooooolt millor, repartiríem la riquesa molt més justament, en lloc d'enriquir en els rics
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari