La base imposable comuna facilitarà l'expansió de les empreses de la UE

La Comissió Europea ha proposat avui un sistema comú per calcular la base imposable de les empreses que operen dins la UE


L’objectiu de la proposta és reduir la càrrega administrativa, els costos de conformitat i la inseguretat jurídica que afronten actualment les empreses quan s'han d’ajustar a fins a 27 sistemes estatals diferents a l’hora de determinar els beneficis imposables. Una base imposable consolidada comuna de l’impost de societats, com la que ara es proposa, significa que les empreses podran acollir-se a un sistema de finestreta única per presentar les declaracions fiscals i declarar-hi tots els beneficis i pèrdues que tinguin arreu de la UE.

Els Estats membres mantindran plenament el dret sobirà d’establir els seus tipus de l’impost de societats. La Comissió calcula que la base consolidada estalviarà cada any a les empreses d’arreu de la UE 700 milions d’euros de costos de conformitat i 1.300 milions gràcies a la consolidació. A més, les empreses que vulguin expandir-se més enllà de les fronteres podran estalviar fins a 1.000 milions d’euros. Amb aquesta novetat, la UE serà també un mercat molt més atractiu per als inversors estrangers, ha afirmat el comissari de Fiscalitat, Unió Duanera, Auditoria i LLuita contra el Frau, Algirdas Šemeta. Una novetat que també obrirà les portes a les PIME que vulguin créixer més enllà del seu mercat estatal, ha afegit el comissari.

Les empreses que operen més enllà de les seves fronteres, s’han d’ajustar a fins a 27 normatives diferents per calcular la base imposable i han de fer tràmits a fins a 27 administracions tributàries diferents. A més, s’enfronten a un sistema extremadament complex a l’hora de determinar com han de tributar les transaccions dins un grup (preu de transferència) i no poden compensar les pèrdues a un Estat membre amb els beneficis a un altre. El resultat és que les grans empreses tenen uns costos i unes complicacions enormes, i les petites no es veuen amb cor d’expandir-se a la UE.

La base consolidada vol solucionar aquests problemes oferint a les empreses un sol conjunt de normes sobre la base imposable de l’impost de societats i la possibilitat de presentar, per tota la seva activitat a la UE, una única declaració fiscal consolidada a una sola administració. A partir d’aquesta declaració fiscal única, la base imposable de l’empresa es repartirà entre els Estats membres on operi, d’acord amb una fórmula específica que tindrà en compte tres factors: actius, mà d’obra i vendes. Un cop desglossada la base imposable, els Estats membres podran gravar la seva part d’acord amb el seu propi tipus de l’impost de societats. Amb la base consolidada, els Estats membres seguiran tenint la prerrogativa de fixar aquest tipus com estimin oportú.

La base consolidada serà facultativa per a les empreses. És a dir, les que pensin que el sistema harmonitzat de la UE les beneficia podran acollir-s’hi, i les altres podran seguir dins els sistemes estatals.

La base consolidada s’esmenta en una sèrie de documents fonamentals orientats a eliminar els obstacles al mercat únic i estimular el creixement i l'ocupació dins la UE (Acta del mercat únic, Estudi anual del creixement i "Pacte per l'euro").

Estratègia Europea 2020

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article