El sucre amagat


No és obligatori que el sucre afegit sigui esmentat com a tal en l'etiqueta dels aliments que comprem. Un estudi de l'OCU ha fet una recerca del sucre amagat en els aliments. Una de les troballes més sorprenents, afirmen els autors, és l'alt contingut de sucres afegits que tenen els cereals per a nens (12,2 g per ració) -el doble del que normalment es troba en els dels adults-. Els productes que inclouen més sucres en la seva comosició són habitualment els refrescos (una mitjana de 4 terrons per ampolla individual). El sucre és la nostra principal font d'energia i el trobem en nombrosos aliments quotidians. Els hidrats de carbó són presents en una enorme varietat d'aliments des dels dolços fins els cereals i llegums, passant per la fruita. El problema és que el gust dolç té una gran quantitat d'adeptes entre els humans i, quan consumim el sucre afegit, ho fem en excés. El sucre, no només aporta dolçor sinó que també funciona com a conservant, disminueix l'acidesa i aporta un textura peculiar als aliments que s'afegeix. Així no només porten sucre els aliments que podem trobar a la pastisseria. La majoria dels que han passat per un procés industrial també en tenen: refrescos, làctics, salses... Però quan es tracta de sucres que no són presents de manera natural, no aporten cap valor nutricianal a l'aliment, unicament afegeix calories. Per aquest motiu es recomana que no passi del 10% en la dieta habitual. L'estudi assenyla la substitució d'aliments amb presència natural de sucres (fruites, llegums, cereals...) per altres de processats rics en sucres afegits (bolleria, refrescos o làctics ensucrats...) com a una de les causes de l'expansió de l'obesitat infantil. Relaciona l'excés de consum d'aquests sucres amb malalties cardiovasculars, diabetis tipus 2 i, fins i tot, algun tipus de càncer. L'estudi de l'OCU s'ha dirigit a destapar els sucres amagats en els articles de consum, ja que no és obligatori que consti en el seu etiquetatge i, quan s'inclou, no especifica si són "naturals" o "afegits". A més dels que esmentem a l'encapçalament, destaca l'alt percentatge de sucres que inclouen els postres per a nadons i certes melmelades 'diet' quan, com seria d'esperar, el sucre n'hauria de ser exclòs o la seva inclusió en preparats per a disminuir-ne l'acidesa, per exemple, les llaunes de blat de moro porten una mitjana d'un terró de sucre.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article