Es desencalla el debat parlamentari sobre la 'dació en pagament' de la hipoteca


El grup de CiU al Parlament ha retirat les esmenes a la totalitat que havia presentat davant de propostes fetes per ERC, ICV i C's  que demanen al Congres dels Diputats la modificació de l'actual llei hipotecària, de manera que s'estableixi el lliurament de l'habitatge com a reparació del deute de la hipoteca que no es pot pagar. Amb el pas enrere de CiU fet públic avui, les propostes dels tres grups parlamentaris podran ser debatudes pel Parlament.

Amb anterioritat, CiU havia presentat esmenes 'tècniques' davant de les propostes per tirar endavant aquesta modificació de la llei, mentre que, finalment, la coalició ha decidit retirar-les i així donar accés a la seva tramitació parlamentària.

Segons publica avui ElDebat.cat, fa pocs dies, el mateix president, Artur Mas, es va declarar partidari de la dació en pagament. PP i PSOE, fa unes setmanes es van posar d'acord per tirar enrera aquests proposta presentada per ERC i ICV al Congrés dels Diputats. En aquell moment CiU es va abstenir. D'altra banda, una Iniciativa Legislativa Popular està en aquests moments recollint adhesions per portar la dació en pagament al Congrés.

La legislació espanyola, a diferència d'altres països, estableix que el titular d'un crèdit hipotecari ha de respondre amb tots els seus bens presents i futurs. En cas d’impagament, l’immoble hipotecat se subhasta, i si el preu d’adjudicació és inferior a l’import pendent de la hipoteca- cosa habitual amb la crisi de la totxana, cal seguir pagant-la al banc fins liquidar-la.

En els últims mesos, però, algunes sentències judicials -una a Sabadell-, han admès la dació en pagament. Davant d'aquests dictamens, la patronal espanyola de banca ha manifestat el seu rebuig i els riscos que comportaria per l'estabilitat del sistema bancari, en una carta enviada a la Ministra Elena Salgado.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article