Medi Ambient estudia com evitar l'ús de bosses de plàstic
El ministeri de Medi Ambient es planteja substituir el 70% de les bosses de plàstic, com les que gratuïtament es lliuren als supermercats, per altres que permetin el seu reciclatge. Una mesura que s'hauria d'implantar d'aquí a l'any 2015, segons destaca Cinco Días. L'anunci d'aquest nou pla és una mostra del fracàs de l'acord signat l'any passat amb les grans cadenes de distribució perquè deixin de proporcionar bosses de plàstic als seus clients amb tanta alegria. A Santander, explica el rotatiu, l'ajuntament va recollir en només 15 dies 100.000 bosses de plàstic. Els veïns en lliuraven 10 de plàstic i, a canvi, en rebien una de tela.
L'elevat nombre de bosses produïdes -prop de 150 per persona i any- i el fet que no siguin biodegradables -es mantenen inalterables uns 50 anys-, provoca problemes ambientals. A més, en el procés de producció, s'utilitza polietilè a partir de combustibles fòssils i implica l'emissió de gasos contaminants.
La República d'Irlanda va ser la pionera europea en l'adopció de mesures sobre la producció descontrolada de bosses de plàstic en introduir el 2002 el PlasTax, un impost que cobra 0,15 € al consumidor per cada bossa distribuïda. El resultat d'aquesta iniciativa va ser la recaptació de prop de 23 milions d'euros perquè siguin invertits en projectes ambientals i una reducció en el consum del 90%. El Regne Unit es troba de moment estudiant la hipòtesi d'aplicar una legislació semblant. A Alemanya, les bosses de plàstics les paga el consumidor a tots els supermercats i és habitual l'ús de bosses de tela reutilitzables o capses de cartró. Es calcula que prop d'un 90% de les bosses de plàstic acaben la seva vida en abocadors, o com a escombraries. A més, donada la seva extrema lleugeresa, si no estan ben condicionades als abocadors les bosses de plàstic tenen la tendència de volar i escampar-se per tot l'entorn. Aquesta situació pot provocar altres tipus de contaminació, com per exemple a la Xina on la denominen contaminació blanca.
Més info: Wikipèdia
Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari