Les repercussions ambientals de l'aigua envasada


Un informe del Worldwatch evidencia la tendència a consumir begudes més sanes en detriment dels refrescos carbonatats. Així la demanda d'aigua envasada ha crescut sense parar els darrers anys mentre que els índexs de reciclatge no ho fan al mateix ritme. Ling Li, autor de l'informe de Worlwath, diu que els problemes associats a la gran demanda d'aigua envasada van més enllà dels residus que ocasiona:"La indústria de begudes treu molts de benefis de la nostra obsessió per l'aigua embotellada. Però si tenim en compte les necessitats del món pobre veurem que pot acabar sent un luxe per als seus habitants el simple fet de beure aigua o, en la majoria dels casos, es pot convertir en un bé inabastable". L'informe afegeix que a més del cost de l'energia de produir, embotellar, envasar, emmagatzemar i enviar l'aigua també cal comptar amb el cost mediambiental dels milions de tones de plàstic obtingut de fonts no renovables com el petroli. Segons aquest estudi, l'aigua envasada pot arribar a ser entre 240 i 10.000 vegades més cara que la de l'aixeta, en els països desenvolupats. A més, afegeix, que els nivells de seguretat de l'aigua embotellada s'examinen utilitzant normes més tolerants que les que passa l'aigua de l'aixeta. EEUU és el més gran consumidor mundial d'aigua envasada passant dels 28 milions de litres l'any. La Xina és en tercera posició (12 m.) tot i que ha doblat el consum entre 2000 i 2005. L'Índia ha assolit ja els 6 milions de litres l'any, havent triplicat el consum en el mateix període. Mentre que el consum global s'ha doblat entre 1997 i 2005, EEUU envia gairebé cada any dos milions de tones de polietilè que utilitza per a envasar aigua, directament a l'abocador, un cop se n'ha buidat el contingut. Només se'n recicla un 23%, mentre que a Europa els percentatges ja arriben a una mitjana del 40% i, països com Suïssa lideren aquesta tendència amb unb 80% d'envasos reciclats. L'estudi posa d'exemple les mesures que esta prenent la UE per impulsar el reciclatge vinculades a ajuts que donen prioritat a les empreses que practiquen la prevenció, el reciclatge i la reutilització abans d'optar pels abocadors o la incineració. Altres mesures previstes per la UE van més relacionades amb l'exigència als fabricants de productes alimentaris que presentin estudis de l'impacte dels seus envoltoris. Però la iniciativa esta trobant molta oposició per part dels fabricants del sector alimentari que asseguren que tot plegat serà massa costós i que no està demostrat que sigui un benefici per al medi ambient. Font: Beverage

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article