Construir edificis amb materials aïllants reduiria a la meitat el rebut energètic de cada llar

El centre tecnològic GREA lidera una instal·lació única a Europa per avaluar l’eficiència energètica dels materials de construcció


Aquest centre de la Universitat de Lleida ha instal·lat 20 cubicles construïts amb diferents materials, com ara poliuretà i cobertes vegetades, en un espai de Puigverd de Lleida per tal de calcular l’estalvi d’energia que poden aconseguir. Les investigacions revelen que l’ús del poliuretà com a material d’aïllament tèrmic d’edificis permetria estalviar un 50% de consum energètic a l’estiu.

Un dels principals reptes per disminuir els efectes del canvi climàtic i el nivell de CO2 és reduir el consum d’energia en els edificis, com ara potenciant l’ús racional de l’aire condicionat. Però aquestes accions resulten ineficaces si els habitatges no es construeixen d’una manera adequada per evitar el malbaratament energètic.

En aquest sentit, el centre GREA, membre de la xarxa TECNIO impulsada per ACC1Ó, ha desenvolupat una metodologia pròpia basada en una instal·lació experimental on es comparen i analitzen diversos materials emprats habitualment en el sector de la construcció. Es tracta de descobrir quins materials, com ara el poliuretà, el formigó i els elements vegetals (l’heura i la gespa, entre d’altres), són els que proporcionen una major eficiència energètica, i avaluar el seu comportament a mesura que passen els anys.

L’estratègia seguida per GREA ha consistit en la construcció al terme municipal de Puigverd de Lleida (Lleida) de 20 cubicles de les mateixes dimensions (2,4 x 2,4 x 2,4 metres) que simulen ser habitatges a escala reduïda. Aquests cubicles només es diferencien pels materials que s’han emprat per a la seva construcció. De fet, tots els cubicles tenen la mateixa orientació, i estan disposats de tal manera que no reben mai cap tipus d’ombres. D’aquesta manera, les diferències en l’evolució de la temperatura interior o la variació de consums energètics quan es controla la temperatura són degudes únicament a les seves diferències constructives.

Els resultats obtinguts fins ara revelen la importància dels materials d’aïllament en l’estalvi energètic d’un habitatge respecte les construccions sense aïllar. De fet, l’ús del poliuretà en els edificis aportaria fins a un 50% en l’estalvi de consum energètic durant la temporada d’estiu. Així mateix, amb l’ús de materials de canvi de fase (PCM), com ara la parafina i les sals, es podria obtenir un 15% addicional d’estalvi energètic. A més, la incorporació de materials que antigament s’utilitzaven, com ara la llana, el suro i la terra, augmentaria la inèrcia tèrmica de l’edifici.

GREA ha col·laborat amb empreses tan nacionals com internacionals al voltant d’aquesta línia de recerca. És el cas de Synthesia, Honeywell, Ediltec, Consorcio de la Termoarcilla i l’enginyeria Detea que han tret profit d’aquesta recerca iniciada pel centre tecnològic de la Universitat de Lleida.


 

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article