Cremes d'àloe vera com alternativa a les multinacionals mineres




Intag es troba en la vall equatoriana de Cotacachi, lloc que acull una reserva ecològica de gran valor però que a causa de les activitats mineres ha d'afrontar problemes de contaminació i tala indiscriminada d'arbres que també afecten la manera de vida de les comunitats.

Canal Solidari explica com la comunitat d'El Rosal ha plantat cara a la situació i sis dones han creat una cooperativa artesanal de producció agrícola que fabrica principalment crema d'àloe vera natural. També en la mateixa regió, 300 famílies s'han agrupat en l'Associació Agroartesanal de Caficultors del Riu Intag (AACRI), una organització que aprofita petites extensions de cultiu per garantir la seva sobirania alimentària i produir cafè que, amb el suport d'ONG d'altres països, comercialitza com a producte de comerç just.

Les famílies d'Intag s'han organitzat i des de fa mesos porten a terme una intensa mobilització contra Ascendant Copper Co, una transnacional canadenca que es beneficia de les reserves de coure de la zona i que, segons organitzacions locals, entitats equatorianes com la Comissió Ecumènica de Drets Humans (CEDHU) i ONG com Sodepaz i la Xarxa de Consum Solidari, intimida la població local contractant seguretat privada i fins i tot un helicòpter militar per sobrevolar les comunitats.

Les protestes contra les multinacionals mineres es repeteixen en altres cantons del planeta: El Salvador, Xile, Perú i Argentina... L'ONG Sodepaz explica casos com el que va tenir lloc a Río Turbio (Argentina), on un grup de miners van morir a la mina fa un any sense que ningú es preocupés després de rescatar els seus cossos; o a Xile, on els beneficis de l'empresa Minera Escondida són més de cent vegades superiors que els sous dels seus treballadors. Els projectes promoguts pel Fons Monetari Internacional i el Banc Mundial al llac Victòria a Tanzània, Madagascar, Costa d'Ivori, Vietnam i Tailàndia van en el mateix sentit.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article