Bernat Sòria prepara un pla per a la reducció de les cesàries que es practiquen




El ministre de Sanitat i el col.lectiu de llevadores s'han de reunir avui dimecres per consensuar l'estratègia que ha de portar a una reducció de la medicalització i les cirurgies innecessàries en el moment del part. Actualment un 45% dels parts que es practiquen en la sanitat privada estatal acaben en cesària, un 23% si es tracta de la pública. Uns percentatges molt per damunt dels límits que la Organització Mundial de la Salut considera normals: entre un 10 i un 15%.

Entre les mesures que pretén incloure el Pla és la reducció dels parts induïts, només es podran provocar si existeix una causa mèdica que ho justifiqui. Que es permeti parir al llit, que s'eviti la posició de les cames alçades en el moment de donar a llum o que, un cop finalitzat el part, no se separi el nadó de la mare. Es tracta de donar més protagonisme a la mare en el moment del part, on el seu parer també sigui tingut en compte.

L'ús generalitzat de l'epidoral també es qüestiona entre les mesures que es preparen. El col.lectiu de llevadores i enfermeres que assisteixen els parts consideren que hi ha alternatives per minvar els dolors com el massatge o el part dins de l'aigua.

Font: 20minutos

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article