L'Amazònia devorada per la soja




El diari francès Le Monde dedica avui un reportatge a parlar dels estralls que estan causant les plantacions de soja a la selva amazònica. Des que Lula va ser nomant President del Brasil, l'any 2003, més de 70.000 km2 de selva han estat calcinats en benfici del conreu de la soja. L'estat de Para perdrà aviat tota la vegetació selvàtica igual que ha passat en l'estat veí, el Mato Grosso. L'anomenat 'or verd' és objecte de negoci de tres grans companyies nordamericanes: ADM, Bunge i Cargill.

Cargill, instal.lada a Santarem, de manera completament il.legal envia, dos cops al mes, un carregament de 90.000 tones de soja amb destí Europa. En els carrers de la ciutat es poden veure opulents 4x4 conduïts per gauxos procedents del sud del país, molts d'aquests cotxes porten un adesiu que sintetitza la tensió local amb claredat meridiana "Fora Greenpeace. L'Amazonia és dels Brasilers".

Exemples com el del governador de l'estat de Mato Grosso, Blairo Maggi, que és un dels principals productors mundials de soja i que ha creat un poble, Sapezal, només per a llogar la seva mà d'obra i s'ha fet construir un port en les aigües més profundes per traslladar la producció a més de 1000 km, donen una idea de la dimensió del que s'esta somoguent a través de la comercialització de la soja. Episodis de corrupció en la venda de terrenys, d'explotació de la mà d'obra que han fet arribar de les zones més pobres del país amb la promesa d'un bon salari que després no existeix i de competència entre multinacionals com Monsanto o Cargill en el subministrament de pesticides per les plantacions, són altres exemples que explica en detall el diari.

El reportatge no deixa escletxes per a l'optimisme. Alerta que actualment un 20% del bosc brasiler és mort i que, si no s'hi posa remei, un 40% de l'Amazònia podria haver desaparegut d'aqui a 20 anys.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article