Una empenta a la cobertura tecnològica dels nuclis rurals




La Generalitat té previst instal.lar entre 240 i 250 torres de radiocomunicacions repartides pel territori de manera que es faciliti l'accés a les noves tecnologies als petits nuclis de població que encara no disposen, en alguns casos, ni d'accés al senyal de televisió. L'objectiu és fer arribar la banda ampla i el senyal de mitjans audiovisuals i també la cobertura de telefonia mòbil, tot i que, en aquest darrer cas, el govern no té competència. No existeix un sistema públic de cobertures de mòbil i la distribució de servei és un tema intern de les operadores però si que la Secretaria de Telecomunicacions compta amb la negociació de l'ús compartit de diferents infraestructures per a poder assolir acords amb les operadores en aquest sentit.

La Secretaria de Telecomunicacions posa a disposició dels usuaris un cercador que informa de la disponibilitat de banda ampla i sistema Wimax en tot el territori. Aprofitem per recordar-vos que a partir de desembre la majoria de portàtils ja portaran incorporat el sistema Wimax, estalviant així la necessitat de comptar amb un ruter apart de l'ordinador.

Jordi Bosch, Secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat, ha manifestat en diverses ocasions l'alta incidència que té la cobertura tecnològica del conjunt del territori en la cohesió social i en el desenvolupament econòmic. Alguns exemples: La tecnologia afavoreix la continuïtat d'empreses com G-3 Desenvolupament Territorial, que gràcies a la torre de radiocomunicacions inaugurada el passat estiu, dóna feina a 35 persones en la seva seu a Omellons de na Gaia (Urgell).

Segons Bosch a final d'any el 97,7% de la població catalana tindrà accés a la banda ampla, "però quedaran sense accés un nombre molt alt de persones, 150.000 amb noms i cognoms". Bosch considera que les comunicacions electròniques haurien d'incorporar accés universal a la telefonia mòbil, banda ampla i serveis audiovisuals, apart de la telefonia fixa i assenyala que "no es tracta de persones que van a un poble els caps de setmana i no poden veure el seu correu electrònic, sinó d'activitats econòmiques com la de G-3, que és una empresa innovadora, o d'estudiants de pobles que no poden tornar a casa molts caps de setmana o si tornen veuen limitades la seva capacitat d'aprendre".

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article