La Junta Electoral espanyola prohibeix que els 'indignats' protestin dissabte i diumenge

Addueix que les concentracions que tinguin lloc durant aquest dos dies 'són contràries a la legislació electoral'


    La Junta Electoral Central (JEC) ha prohibit els actes de protesta convocat entre les 00.00 hores de dissabte, 21 de maig, jornada de reflexió, i les 24 hores de diumenge, dia de les eleccions. Després de sis hores i mitja de reunió, els membres de la Junta han emès una resolució on consideren que les concentracions i reunions que tinguin lloc dins d'aquest període temporal 'són contràries a la legislació electoral' i 'en conseqüència no podran celebrar-se'. La decisió, segons fonts de la Junta, no s'ha adoptat per unanimitat i afecta tant les concentracions de Barcelona (manifest), Madrid i la resta de ciutats, com les possibles manifestacions convocades el dia de reflexió.

    La resolució recorda que en els dies de reflexió i votació la Llei Electoral 'prohibeix fer cap acte de propaganda o de campanya electoral' i el dia de la votació 'prohibeix formar grups susceptibles d'entorpir de qualsevol manera que sigui, l'accés als locals electorals, així com la presència a les seves proximitats de persones que puguin dificultar o coaccionar el lliure exercici del dret a vot'.

    Segons els magistrats, la petició dels manifestants de no donar suport a les principals formacions polítiques és el factor que fa que qualsevol concentració o reunió que tingui per objecte aquest tipus de protestes quedi fora de la Llei.

    És el cas de les protestes que puguin tenir lloc els dies 21 i 22 de maig. La Junta considera que 'amb independència de la qualitat dels subjectes, la petició d'emissió de vot a favor de candidatures concurrents a un procés electoral, així com la invitació a excloure a qualsevol d'aquestes candidatures en l'exercici del dret a vot, és un comportament que no s'adequa a les previsions de la Llei Electoral, i que excedeix el dret de manifestació garantit constitucionalment'.

    Per aquest motiu acorda 'comunicar a totes les Juntes electorals i a l'Advocat de l'Estat que les concentracions i reunions a les que es refereixen les consultes elevades a aquesta Junta són contràries a la legislació electoral des de les zero hores del dissabte 21 de maig fins les 24 hores del diumenge 22 de maig, i en conseqüència no es poden celebrar'.

    La Junta no diu res de la resta de manifestacions que han tingut lloc aquest dijous i tindran lloc també previsiblement divendres a llocs com la Puerta del Sol de Madrid.

    La decisió no té cap efecte aparent sobre les intencions dels concentrats a les diverses places de tot l'Estat. El moviment 'Pren la plaça' ha convocat una manifestació per dissabte, jornada de reflexió, abans de conèixer la decisió de la Junta Electoral Central sobre la qüestió. Els portaveus del moviment han assegurat que en la mesura que el moviment no té caràcter polític i no demana el vot per a cap formació no els afecten les limitacions de la Llei electoral. 'Per nosaltres cada dia és una jornada de reflexió', asseguren'.

    Els 13 membres de la Junta amb dret a vot -8 magistrats del Tribunal suprem i cinc catedràtics- tenien sobre la taula dues peticions sobre les manifestacions i acampades que tenen lloc aquests dies. Una de la Generalitat de Catalunya que demanava que adoptés una decisió sobre l'acampada que té lloc a la Plaça Catalunya de Barcelona si continua el dia de reflexió. La decisió sobre aquesta qüestió té incidència sobre la resta d'acampades a les altres capitals.

    També tenia sobre la taula la petició de l'Advocat de l'Estat, que li reclamava que unifiqués criteris respecte a les manifestacions que estan tenint lloc cada dia a les vuit del vespre a les places de les capitals. La petició ha arribat després que aquest dimecres les Juntes Provincials es van contradir i unes van prohibir les manifestacions -com és el cas de Madrid- mentre que altres les van permetre -com a Barcelona-. Fonts de l'executiu espanyol han apuntat que no van actuar allà on s'havia prohibit a l'espera d'aquesta decisió.

    Un cop adoptada la decisió, la seva aplicació no és automàtica. Els magistrats l'han de comunicar a les Juntes Electorals Provincials, que alhora l'han de fer arribar a la delegació del govern espanyol als seus respectius territoris.

    Aquest migdia, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ja havia demanat als acampats de la plaça Catalunya que segueixin el que dicti la Junta Electoral. 'El que demanem és poder tenir una jornada de reflexió tal com marca la llei', ha dit Ortega, qui ha afegit que, 'a diferència del que creuen els concentrats, el sistema quan es vol canviar es pot canviar des del sistema i crec que la millor protesta és el vot'.

    A la resta de Catalunya, les acampades ja han arribat a Lleida, Tarragona i Girona. De moment, una trentena de persones han passat la nit a la plaça Ricard Vinyes de Lleida, on durant el dia d'ahir s'hi van arribar a aplegar 300 persones de totes les edats per defensar una 'democràcia real'. Aquest dimecres a la nit, la Guàrdia Urbana va comunicar als acampats que no podien pernoctar a la via pública.

    A Madrid, els joves acampats a la Puerta del Sol ja han deixat clar aquest dijous que no tenen cap intenció d'abandonar la protesta malgrat una hipotètica prohibició de la Junta Electoral ni aixecar el campament el dia de reflexió o la jornada electoral, segons un dels portaveus del moviment 15-M, Bruno Correa, que apunta que s'està creant una xarxa d'Intranet per coordinar les accions a l'Estat i a totes les ciutats europees que s'han sumat a les protestes. Mentrestant, l'acampada de la Puerta del Sol creix en superfície (ja ocupa bona part de la plaça) gràcies a l'organització dels joves i a les moltes ajudes de tot tipus -des d'aliments a material i suport logístic- que reben de ciutadans anònims també 'indignats'.

    Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


      No hi ha cap comentari

      Comenta aquest article