Els universitaris critiquen que amb l'increment de les taxes es barra el pas als econòmicament febles


Els universitaris han criticat aquest dimecres 'l'afany recaptatori' del Govern, després que aquest hagi proposat pujar un 7,6% les taxes per crèdit. En un comunicat, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (Sepc) ha alertat que augmentar la càrrega econòmica dels estudiants i les seves famílies crearà una 'forta barrera d'accés' als estudis superiors, especialment per aquells amb menys recursos. Per això, el sindicat ha demanat que es congeli el preu per crèdit i les taxes universitàries fins que passi la crisi econòmica i les famílies recuperin el seu nivell de renda. D'altra banda, han titllat 'd'insuficient' el nou sistema de beques que la Generalitat ha anunciat que crearà.

El Sepc ha reflexionat que fins ara els estudiants disposaven de tres vies per sufragar les despeses de la matrícula: el que cobraven els que treballaven i estudiaven, les beques públiques i les rendes familiars. Ha afegit però que aquesta situació ha canviat ja que des de la implantació del Pla de Bolonya els estudiants no poden compatibilitzar feina i estudis, les beques tenen una cobertura 'irrisòria' i la capacitat econòmica de les famílies es la que rep la càrrega de l'augment de les tarifes.

Sobre la proposta de beques per mèrit acadèmic, el sindicat també ha considerat que normalment són els estudiants amb millors rendes els que obtenen millors resultats i per tant, els més necessitats, quedarien fora d'aquestes ajudes.

Els estudiants també demanen que es 'flexibilitzin' els augments per als alumnes que repeteixen per tercera o quarta vegada una assignatura ja que hi ha 'asimetries' entres les diferents universitats.

Per tot plegat, critiquen que aquestes mesures avancen cap a un 'model social liberal' com el dels Estats Units i la Gran Bretanya que aposta per l'eficiència 'però sense gaire equitat'.

El Sepc ha reclamat, a més de que es congelin els preus per crèdit i les taxes universitàries, que s'arribi a la mitjana europea de despesa en universitats i en recerca, i que es flexibilitzi el règim de matrícula per adequar-lo a les necessitats de cada estudiant eliminant el llindar de crèdits mínim per curs.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article