Un 90% de les declaracions nutricionals de les etiquetes s'ajusta a la norma


L'Agència Catalana del Consum (ACC) ha presentat avui un estudi encarregat al Centre d'Ensenyament Superior de Nutrició i Dietètica (CESNID) sobre el nivell de compliment de la recent normativa comunitària en l'etiquetatge dels aliments més comercialitzats a Catalunya. Del resultat d'aquest treball es desprèn que el 90% de declaracions nutricionals a l'etiquetatge dels aliments s'ajusten a la normativa. La mostra ha inclòs 256 aliments agrupats en les principals categories. En general, les declaracions de propietats saludables tracten d'efectes ja demostrats en estudis científics. Un fet a destacar és que algunes galetes i margarines inclouen declaracions de propietats saludables i, fins i tot, de reducció de risc de malaltia en el cas de les primeres, quan el seu perfil nutricional no ho faria aconsellable, segons puntualitza l'estudi. De cadascun dels aliments se'n recull la informació de les marques més habituals, i dels de major consum com els ous; la llet líquida; els derivats làctics; el pa; la brioxeria, galetes i cereals; les gasoses i begudes refrescants; els sucs de fruita i els plats preparats. Les declaracions nutricionals estan relacionades amb els nutrients de què són font els aliments, bé sigui perquè en són components intrínsecs o perquè han estat afegits, com en el cas de vitamines i minerals. Altres declaracions fan referència a l'absència o contingut reduït d'alguns nutrients, majoritàriament greix i sucres d'interès per la seva contribució al valor energètic de l'aliment, i també la lactosa o el gluten per ser causa d'intoleràncies. L'estudi remarca que les declaracions de propietats saludables són, en general, menys freqüents i es troben en aproximadament una quarta part dels aliments considerats.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article