La UE restringeix els missatges de propietats saludables en els aliments


La Comissió Europea va aprovar ahir una proposta dirigida al contingut de les etiquetes dels productes alimentaris. L'objectiu és que donin una informació fàcilment entenedora per als consumidors, que unifiqui icones i criteris i, per tant, que quan l'usuari hagi de triar un producte ho faci ben informat. Per a facilitar, doncs, una alimentació més sana, els envasats hauran de portar la informació bàsica a la part de davant de l'embalatge. A més, la informació sobre al·lèrgens també s'haurà de donar en el cas d'aliments no envasats, com els que s'ofereixen a restaurants. La nova regulació prohibeix declaracions de propietats saludables com les referides al ritme o dimensió de la pèrdua de pes i les etiquetes no podran indicar que un producte es bo pel cor si no és demostrable científicament. Entre d'altres, la normativa obliga a enumerar tots els ingredients en ordre descendent de pes, incloent els que provoquen reaccions al.lèrgiques com els cacahuets, la llet, els ous o el peix. També serà obligatori indicar el percentatge dels elements descrits en el nom del producte o en les imatges, per exemple en una 'sopa de tomaca' o 'xile amb carn'. OGM Recordem que també és obligatori indicar el contingut de transgènics (OGM) en els productes que en superin el 0,9% en el seu contingut. Igual que també haurà de constar les substàncies que tenen origen OGM amb les paraules 'modificat genèticament' Publicitat Les declaracions com 'baix en greixos' o 'ric en fibra' s'ha d'ajustar a les definicions harmonitzades en el conjunt dels 27 Estats membres. Només es podrà dir que un producte és ric en fibra si conté més de 6g de fibra per cada 100g. Els productes amb continguts alts de greixos i sucres no podran indicar en l'etiquetatge que 'contenen vitamina C'. Declaracions de propietats saludables dels aliments Les declaracions de propietats saludables com 'bo pel cor', només es permeten si estan demostrades científicament. Esta clar que no es podrà incloure aquests missatges en productes d'alt contingut en sal, greixos o sucres. Es prohibeixen declaracions de propietats saludables com: -Evita, alleugereix o guareix alguna malaltia -Fer referència al ritme o dimensió de la pèrdua de pes -Fer referència a metges concrets -Suggerir que la salut es podria veure afectada si no es consumeix un determinat aliment. Per més informació podeu consultar: -El web sobre etiquetatge d'aliments de la Direcció General de Sanitat i Protecció dels Consumidors: http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/foodlabelling/index_en.htm -El web sobre la producció agrícola ecològica de la Direcció General d'Agricultura i Desenvolupament Rural: http://ec.europa.eu/agriculture/qual/organic/index_es.htm

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article