La Fao obre el debat sobre les aportacions dels insectes a la dieta


La FAO, Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació, ha obert un debat global sobre el que poden aportar els insectes forestals a la dieta humana. Quan els aliments bàsics arriben a preus desorbitats i un organisme planetari com la FAO explica que els insectes ofereixen grans possibilitats a nivell nutricional i comercial, ben segur que al darrere hi ha un futur alimentari poc esperançador. El gra ha passat de ser base alimentària de moltes cultures a "aliment" d'especuladors en el present. Hem vist així que hàbits alimentaris alternatius han despertat l'interés d'organismes internacionals com la FAO que, durant el mes de febrer, ha organitzat un seminari per a debatir quin potencial desenvolupament té el sector en la regió d'Àsia - Pacífic. Més de 500 espècies d'insectes són consumides habitualment a països d'Àsia, Àfrica i Amèrica. La proposta descriu els insectes com a font de proteïnes, vitamines i minerals. I que n'hi ha per tots els gustos, fins i tot, en descriu quatre grups principals per al consum humà: escarbats; formigues i abelles; llagostes i grills i, per últim, papallones. En un article propagandístic d'aquest tipus de consum, la Fao explica que els insectes ofereixen sovint tantes proteïnes com la carn o el peix i, en determinades fases, just quan són larves, són especialment rics en minerals i vitamines. El document exposa que, en determinades zones, els insectes es consumeixen de manera ocasional, com a aliment d'emergència per evitar la fam. Però, en la majoria dels països que els tenen integrats en la seva dieta són considerats menges delicioses. Es cuinen facilment i la gestió forestal que es necessita per explotar el recurs és mínima, argumenta l'article. Potencial comercial A més del seu valor nutricional, molts d'experts veuen un gran potencial que subministraria ingressos a la població rural que viu del seu conreu i captura. Apart, és clar, de la indústria derivada de la seva manufactura que pot comercialitzar insectes vius, dissecats, fumats o rostits. Un recurs que ben desenvolupat pot ajudar a la gestió sostenible dels boscos naturals i contribuir a la seva conservació sostenible. Anem-nos fent a la idea!

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article