Una alerta de Sanitat insta a no consumir oli de girasol


L'Estat espanyol ha importat 125 tones d'oli de girasol d'Ucraïna, contaminat amb un derivat del petroli. La Generalitat avisa que avui no han de quedar envasos a la venda als comerços catalans. Sanitat va alertar anit en una nota de la partida contaminada amb hidrocarburs alifàtics, tòxics pel consum humà, després que una empresa francesa d'olis en detectés aquesta setmana en un procés d'autocontrol. La partida d'oli contaminada procedent d'Ucraïna s'eleva a 6.300 tones que han estat distribuïdes a més d'Espanya i França a Itàlia, Alemanya i Regne Unit. L'empresa d'olis Borges, s'ha afanyat a aclarir que no importen oli d'Ucraïna, segons recull El Periódico. Mentre tant, el Ministeri de Sanitat treballa per la retirada del mercat de l'oli de girasol i recomana als consumidors, restauradors i comerços de tot l'Estat que 'per precaució' no el consumeixin fins que no es clarifiquin quines són les marques importadores d'oli d'aquest país de l'Est. Els inspectors de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA) comprovaran que avui estigui retirat tot l'oli de girasol del mercat. Davant la falta de concreció, Sanitat va optar ahir per tranquil.litzar les persones que els últims mesos han elaborat plats amb aquest oli, encara que va demanar que es deixi d'utilitzar el producte emmagatzemat. Escoles, restaurants, hospitals utilitzen de base pels fregits i cuinats l'oli de girasol, mentre que es reserva l'oli d'oliva per prendre en cru, per tant, la població afectada per l'alerta del govern és molt extensa. Les autoritats sanitàries volen tranquilitzar als consumidors informant-los que el procés de refinat i dilució de l'oli situen la contaminació a nivells ínfims i que el risc seriós per la salut seria a partir d'un consum diari durant anys. Ens trobem així davant d'un nou problema derivat de la rendibilitat de producció de biocombustibles?

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article