El dissabte passat, la masia de Can Comas, seu del Parc Agrari del Baix Llobregat, va acollir la jornada informativa Agriproxima't, sobre la venda directa de fruites i verdures locals.
La jornada, que bàsicament pretenia posar en contacte directe pagesos i consumidors, va constar de tres parts. En la primera taula rodona del dia es van presentar quatre sistemes de venda de productes hortofructícoles de proximitat. L'Albert Bou, pagès de Sant Boi, va dibuixar les propietats d'aquest espai agrari, rebost de Barcelona i marcat per ser un territori deltaic amb una obertura al Montserrat i als Pirineus. També va explicar una de les maneres d'adquirir Carxofes Prat, calçots o prunes que es cultiven al Baix Llobregat, directament acudint a la finca agrícola.
El darrer a parlar en aquesta primera taula rodona va ser en Pere Miquel Ferré, amb parada al mercat de la Boqueria de Barcelona on ven fruites i verdures que la família cultiva a Sant Boi, i que complementa amb altres productes de proximitat. Ferré va recalcar el paper que juguen els mercats tradicionals en la conscienciació i reeducació dels consumidors sobre les produccions locals i la temporalitat dels productes.
La biòloga i professora de Nutrició de la Universitat Ramon Llull, Carme Ferrer en la segona taula rodona de la jornada va evidenciar la necessitat d'adaptar-nos a la producció i consum segons les èpoques de l'any. Ferrer va centrar la seva xerrada en el valor diferencial de consumir productes propers, que han complert tot el procés de maduració en l'arbre o al camp i no ha transcorregut gaire temps entre el moment de collida i consum. Tant des del punt de vista nutricional com d'empatia amb els professionals que l'han produït, i responsabilitat social i mediambiental.
En aquesta segona taula rodona, en Víctor Vilamajó, consumidor habitual de cistella a domicili; i la Visi Garcia, membre d'una cooperativa de consumidors, van completar la visió i anàlisi dels diversos sistemes de venda directa de fruites i verdures, alhora que van explicar què els havia mogut a consumir productes de l'horta de proximitat.
El matí va acabar amb un taller gastronòmic i sensorial on, de la mà de la Cristina Roig, cuinera professional i professora d'Hostaleria, els assistents van poder conèixer alguns dels productes que es cultiven al Parc Agrari i desgustar-los en diferents formats.
La jornada informativa sobre la venda directa de productes hortofructícoles del Parc Agrari s'emmarcava dins dels projecte europeu AGRIPROXI de cooperació transfronterera que pretén desenvolupar els espais agraris d'ambdues bandes dels Pirineus a través de la col·laboració entre els seus socis i l'intercanvi d'experiències. El projecte, d'una durada de tres anys, ha rebut l'ajut del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), dins el Programa Operatiu de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra (POCTEFA) 2007-2013.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari