Slow Food Terres de Lleida aposta per donar suport als pastors de Catalunya que tenen petits ramats i mantenen el mètode tradicional de l’elaboració del formatge. Per aquest motiu ha organitzat la primera Mostra i concurs de Formatges de Pastor dins del marc de la IV Fira d'Alimentació i Salut que tindrà lloc els dies 26 i 27 de novembre a la capital del Segrià. La defensa de la tradició formatgera ha estat l'impuls d'aquesta iniciativa que, segons l'entitat, cal defensar davant del 'risc de morir de mans dels controls higiènics imposats globalment per les lleis de la gran producció'.
Alguns pastors de Catalunya, socis de ACREFA (Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatgers Artesans), es van reunir aquest any per fixar unes bases per diferenciar el Formatge de Pastor, ja que sovint es denominava formatge de pastor a qualsevol formatge fet artesanalment.En aquesta mostra s’hi podrà trobar una acurada selecció dels autèntics formatges de pastor que es fan a Catalunya. La mostra també comptarà amb un formatger invitat de fora de Catalunya, que enguany serà un formatger representant de l’Associació Artzai Gazta, ja que van ser dels primers de l’Estat Espanyol a normativitzar el distintiu dels formatge de pastor Idiazaval a Euskadi i Navarra.
Slow Food Terres de Lleida fa alhora una crida perquè siguin abolides totes les lleis discriminatòries de la Unió Europea, en aquest sector, unes lleis, diu, que restringeixen arbitràriament la llibertat del ciutadà/consumidor d'escollir i adquirir aquests formatges, tractant de minar inexorablement les fonts de sustent dels artesans que els elaboren. A més, l'entitat lamenta la intenció de les autoritats competents d'imposar pautes prohibitives de producció en nom de la protecció de la salut del consumidor.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari