La indústria catalana de fabricació d’acer produeix cada any unes 360.000 tones d’escòria siderúrgica, producte tradicionalment tractat com a residu. Un consorci d’empreses catalanes del sector de la construcció ha impulsat un projecte d’R+D+i que proposa reciclar aquest material i utilitzar-lo per desenvolupar un nou tipus d’asfalt. El producte resultant millora la qualitat del paviment de les carreteres i, alhora, la gestió mediambiental d'aquesta mena de residus.
El projecte que porta per nom Ferrarid, mostra com l'escòria siderúrgica, processada amb aquest objectiu pot substituir els àrids naturals com el sauló i la grava. Un procés que estalviaria l'extracció d'aquests elements presents a la natura i que, tradicionalment, es fa a través de l'explotació de pedreres des de les que es fabriquen les mescles asfàltiques.Els resultats mesurats amb aquest nou asfalt indiquen que la resistència de la carretera s’incrementa, que es produeix un augment d’adhesió de les rodes de pneumàtic al paviment i per tant una frenada més segura, i també que l’asfalt té una major durabilitat. Per aquestes raons, l’asfalt que s’aconsegueix té prestacions superiors a les del tradicional, a més de ser ambientalment sostenible.
El projecte ha comptat amb el suport del Departament d'Empresa i Ocupació a través del programa de Nuclis d’Innovació Tecnològica d'ACC1Ó. Està liderat per la constructora Copcisa amb la participació de Celsa –empresa siderúrgica-, Depurambi Ibérica –enginyeria ambiental-, Pabasa –fabricant de paviments asfàltics- i Coptalia – serveis mediambientals-.
Actualment, el consorci està avaluant proves pilot en carreteres dels municipis de Terrassa i Sabadell tant per bases de carreteres com pel paviment asfàltic.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari