Assaig per a una utilització racional de fertilitzants als horts


Un assaig de fertilització de sòls que ha desenvolupat l'Associació de Defensa Vegetal d'Horta del Baix Llobregat en explotacions agrícoles de l'àmbit del Parc Agrari en la passada campanya del tomàquet aconsegueix reduir significativament l'aplicació de fertilitzants i, de retruc, dels costos derivats d'aplicar aquests productes.

L'estudi, basat en anàlisis dels sòls deltaics del Baix Llobregat i de l'aigua de reg així com  en la diagnòsi de l'explotació i dels objectius fixats de producció, pretén establir uns criteris objectius i donar unes directrius pràctiques per optimitzar el maneig de fertilitzants minerals en la gestió dels camps.

Entre els passats mesos de febrer i desembre, els tècnics de l'ADV d'Horta del Baix Llobregat van dur a terme una experiència pilot d'assessorament a diverses finques agrícoles del Parc Agrari del Baix Llobregat per tal de diagnosticar els problemes productius associats a factors de fertilitat de sòls en els cultius d'horta del Delta del Llobregat i millorar les pràctiques del maneig.

Entenent que molts dels problemes de producció, conservació i manipulació de les hortalisses fresques estan determinats per les condicions de maneig i del medi en què es desenvolupen, durant els onze mesos de la campanya del tomàquet es va fer un seguiments d'aquest cultiu estudiant-ne els diferents factors que hi podien incidir. Així, els tècnics van analitzar des de les característiques i la fertilitat dels sòls del Delta del Llobregat, fins a l'aigua que s'utilitza per al reg, passant per l'estudi de les fulles de la tomaquera en període de creixement i dels fruits ja totalment desenvolupats.

El seguiment i anàlisi de tot el cicle de cultiu ha permès determinar la disponibilitat de nutrients en el sòl i en la planta i indicar-ne els excessos i els dèficits que presenten en cada moment. A partir d'aquest coneixement, els tècnics han pogut avaluar el risc d'antagonismes i programar la fertilització dels camps de forma objectiva, d'acord amb l'estat real de les reserves.

Amb aquest estudi, l'ADV d'Horta del Baix Llobregat ha tractat una de les dimensions de la gestió d'una explotació agrària, la ferilització, que fins ara havia quedat més desatesa. L'assessorament dels tècnics ha resultat en una reducció dràstica del l'ús de fertilitzants minerals i en una potenciació dels orgànics, pels beneficis que aquests segons aporten als sòls. Al seu torn, la nova gestió de fertilitzants ha suposat un estalvi molt siginificatiu per als pagesos, mentre que la producció final de tomàquet collit ha estat molt similar al d'altres anyades.

El projecte d'assessorament a pagesos en matèria de fertilització de sòls continuarà durant aquest 2012. D'altra banda, els tècnics de l'ADV estan treballant per desenvolupar un document de referència que serveixi per difondre aquesta experiència i fer-la exportable a altres territoris d'arreu de Catalunya.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article