Aicec Adicae prepara una demanda col.lectiva per les 'Participacions Preferents'


El drama de les participacions preferents va en augment, cada dia són més les persones que s’adonen, per sorpresa seva, que el dipòsit que van fer dels seus estalvis són productes financers de risc, i que  han quedat atrapats en les maniobres opaques de les entitats financeres. Unes 500.000 famílies afectades per aquesta 'mala pràctica bancària' que ara toca al col.lectiu de ciutadans que havien acumulat algun estalvi i confiaven en el seu director d'entitat a l'hora de dipositar els diners. En general, els afectats són gent gran, clients de l'entitat de tota la vida i que buscaven posar els seus estalvis en un compte a termini fix, dels convencionals. Segons Jordi Torruella, sots-president d'Aicec-Adicae (associació d'usuaris de banca), la majoria de les denúncies que recull l'entitat provenen de gent que no se'ls havia informat de l'alt risc que suposava aquest producte i confiaven en que tenien els estalvis a termini fix.

Ara, segons Torruella, la majoria de consumidors afectats pel cas de les participacions preferents, a més, estan denunciant davant d'ADICAE que els seus respectius bancs i caixes d'estalvis estan tractant d'obligar a canviar aquestes participacions preferents per accions o obligacions convertibles en accions, escudant-se en suposades normatives europees que obliguen a això. És rotundament fals, diu, la normativa aprovada no obliga els clients a canviar les participacions preferents per altres productes, de manera que el canvi és absolutament voluntari per a tots i cadascun dels consumidors afectats. Segons Adicae, la banca està teixint un nou engany en aquest sentit. El motiu d'aquestes aparents "ofertes", vestides d'obligatorietat per moltes entitats és que les participacions preferents emeses abans de setembre de 2010 no li serveixen a la Banca per assolir els requisits de capital exigits després de la signatura de l'acord de Basilea III, que entrarà en vigor el 2013. Una cosa que sí passa amb les accions i les obligacions convertibles en accions.

Les primeres emissions de participacions preferents van ser al voltant de l'any 2000, mentre que la darrera va ser el 2009. És un producte que no té venciment i, quan un vol vendre'l ha de trobar comprador. Molts usuaris de banca, s'han trobat que si necessitaven vendre'l ho havien de fer a la baixa. Torruella adverteix que la Comissió Nacional del Mercat de Valors ha qualificat el producte de tòxic i retreu que entitats de tradició més arrelada al territori com La Caixa no ho han fet bé ja que, enlloc de convertir les participacions en estalvi a termini, la solució que dóna és que els estalviadors hagin de ser accionistes, cosa que no té res a veure. L'entitat ofereix als clients que volen canviar el producte la possibilitat que un 30% del capital sigui en accions de CaixaBanc i el 70% restant en deute subordinat a 10 anys. Una proposta que no garanteix la recuperació del capital d'origen, segons Torruella. D'altra banda, l'entitat té l'obligació que aquesta possibilitat de canvi de producte es comuniqui als afectats. Què passa si el client no vol canviar? Doncs que també és incert i s'arrisca a perdre una part important del capital. Cap de les dues opcions pot garantir el capital que es va dipositar en origen.

Davant de la magnitud i de l'abast d'aquest nou escàndol bancari Aicec Adicae recomana als afectats que presentin reclamació. A Catalunya, s'acumulen milers de milions de capital en aquests 'bons escombraria' que s'han trobat els estalviadors sense saber d'on els baixava, recordem, la majoria gent de més de 65 anys. Unes participacions preferents que han estat venudes a més de per La Caixa, per una cinquantena d'entitats financeres, és a dir, gairebé totes. Torruella, lamenta com les entitats no donen una sortida més digna perquè els clients que han confiat en el seu banquer 'de capçalera' no es vegi obligada a patir, molts d'ells, situacions límit perquè confiaven que aquells estalvis de tota la vida els podrien servir en cas d'operació o per pagar-se la residència. La gent gran, un col.lectiu especialment protegit, segons el Codi de Consum de Catalunya, aprovat fa pocs mesos.

L'organització d'usuaris de banca Aicec-Adicae es dedica des de fa setmanes a informar sobre els efectes i com fer les reclamacions en cas de ser afectat per les participacions preferents. Les dues properes sessions informatives són el dia 1 de febrer. A Tarragona, llar de jubilats del carrer Adrià,4, a les 10 del matí. A Reus, al Centre Cívic Dones, pl. Patacada,10, a les 5 de la tarda. Aicec Adicae té la seu al carrer Entença, 30 de Barcelona i ofereix l'opció de participar en una demanda col.lectiva que presentarà, en primera instància, davant del Servei d'Atenció al Client de les caixes i davant de la Comissió Nacional del Mercat de Valors.

Més sobre el tema:

Aicec-Adicae

Article d'opinió de Jordi Tudó a Jornal 'Corralito'

Vídeo del programa Salvados -Entrevista ex-treballador de banca-

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

  • Senyors, Tinc 65 anys i sòc una de les afectades per les participacions preferents de la Caixa, i en el meu cas em van enganyar,voldria posar-los una denuncia, com ho he de fer?

  • Éns han estafat, és així de senzill, ni analfabets, ni llestos, ens han enganyat i no us preocupeu que no ho solucionarà ningú.
    Les participacions cotitzen a l'AIAF oficial on el preu de venda està fins i tot al 101% A tots els contractes que he tingut accés hi ha una cláusula en la que l'entitat financera es comprometia a mantenir un mercat "secundari" amb una altra entitat que assegurava la liquiditat i el capital.
    Mentre al mercat oficial AIAF no s'hi registrava cap venda i per tant ... Llegir més

  • Titular de LV d'avui, pàgina 63. Caixa Bank. El 99,5% accepta el canvi de preferents.
    "El 99,5% dels titulars de participacions preferents de Caixa Bank va acceptar la conversió d'aquest producte en obligacions subordinades a deu anys i en obligacions convertibles en accions. Aquest nivell d'acceptació suposa la conversió del 98,4% del volum total de preferents."
    O compren la premsa o són uns manipuladors, o tot plegat. Com poden posar una notícia així. Com és que no diuen que van oblig... Llegir més

Comenta aquest article