Cal una política europea de qualitat de l'aire més estricta


En paraules del comissari de Medi Ambient de la UE, Janez Potočnik, “la política de qualitat de l’aire de la UE s’ha de basar en les dades científiques més recents. Dades que refermen la necessitat d'una política més estricta amb la preservació de la qualitat de l'aire". La declaració es basa en un estudi de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) publicat recentment,  que evidencia com l'exposició prolongada a les partícules fines (PM 2,5) pot provocar arteriosclerosi, pertorbacions dels parts i malalties respiratòries infantils. El projecte REVIHAAP, de revisió de les dades sobre els factors de la contaminació atmosfèrica pel que fa a la salut, suggereix també la possibilitat que hi hagi un vincle d’aquests factors amb el desenvolupament neurològic, la funció cognitiva i la diabetis i confirma la relació causal entre les partícules PM 2,5 i les morts per malalties cardiovasculars i respiratòries. La recerca s’ha dut a terme a petició de la Comissió Europea en el marc de la revisió corresponent a 2013 sobre la política de qualitat de l’aire de la UE.


Zsuzsanna Jakab, directora regional de l’OMS per a Europa, explicava en la presentació del document que “fa tan sols alguns anys, a falta de proves irrefutables, les normes aplicables a la contaminació atmosfèrica no tenien prou en compte la salut humana. Anys de recerca coordinada per l'OMS han proporcionat les primeres estimacions quantitatives de la importància de les malalties relacionades amb les partícules fines i han establert els lligams entre els contaminants atmosfèrics i els efectes a la salut”.

Més del 80% dels europeus estan exposats a nivells de partícules superiors als establerts a les directrius de l’OMS per a la qualitat de l’aire de 2005. Aquesta exposició resta a cada ciutadà,  una mitjana de 8,6 mesos de vida. Segons estudis recents, la relació entre les partícules PM 2,5 i la mortalitat es produeix ja a nivells per sota dels 10 µg/m3 anuals que recullen les directrius actuals, i per això l’OMS recomana revisar aquests nivells d’aquí a 2015. L’informe recomana també noves modificacions de la normativa de la UE, perquè el valor límit establert actualment per a les partícules PM 2,5 a la Directiva sobre la qualitat de l'aire ambient és el doble del que recomanen les directrius.

L’estudi de l’OMS inclou noves proves dels efectes a llarg termini de l’exposició a l’ozó (O3) sobre la mortalitat per malalties respiratòries. També es recomana una nova directriu sobre el diòxid de nitrogen (NO2), gas tòxic resultant del procés de combustió de les calefaccions, la producció d’electricitat i, especialment, els motors d’automoció. Hi ha nous estudis que associen l’exposició al NO2, a curt i llarg termini, a morts, ingressos hospitalaris i símptomes respiratoris a concentracions iguals o inferiors als valors límit actuals.

Propers passos

A la primavera de 2013 es publicarà un informe tècnic complet dins el projecte REVIHAAP.


La revisió de les dades sobre els factors de la contaminació atmosfèrica per a la salut (REVIHAAP) és un projecte que duu a terme l’OMS i s’inclou dins la revisió de 2013 de la política de qualitat de l’aire de la Unió Europea. Té per objecte aportar, a partir de dades empíriques, respostes a preguntes sobre aspectes generals importants de la gestió de la qualitat de l’aire i sobre qüestions específiques relacionades amb diferents contaminants. Un comitè consultiu científic ha orientat l’estudi realitzat per un grup d’especialistes arreu del món.

Les partícules es presenten en forma de mescles en suspensió a l’aire i es composen generalment de sulfats, nitrats, amoni i d'altres substàncies. Les principals causes humanes de la seva presència són la calefacció domèstica, les activitats industrials i el trànsit. Entre els seus efectes sobre la salut hi ha malalties respiratòries i cardiovasculars i el càncer de pulmó.

Janez Potočnik, comissari europeu de Medi Ambient, ha declarat 2013 “Any de la Qualitat de l’Aire” amb l’objectiu de posar en relleu la importància de l’aire pur per a tothom i d’emprendre accions per millorar la qualitat de l’aire arreu de la UE.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article