“El consumidor només pot negociar amb el banc el nom, la quantitat i els anys que paga"


Almenys fins ara ha estat així, segons explicava avui en una entrevista a El Món a Rac 1 , Dionisio Moreno, advocat que s'ha fet famós en poques hores gràcies al cas Mohamed Aziz que ha provocat la sentència europea que obliga a reformar la llei hipotecària espanyola. Una sentència que precisament es feia pública el Dia Internacional del Consumidor.

En aquesta data especial el Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha donat un fuetada a la normativa espanyola sobre desnonaments, confirmant la il · legalitat del procediment d'execució hipotecària des de fa vint anys. El TJUE, d'obligat compliment per als jutges espanyols, passa per sobre fins i tot de la normativa estatal i conclou que es vulnera de manera clara els drets fonamentals de les persones afectades i concretament el dret a la defensa.

 Ara els jutges tenen un instrument per aturar tots els procediments, sense excusa, per no admetre els desnonaments i aturar-los fins que hi hagi una llei justa d’execució dels contractes hipotecaris.

De la seva banda, col·lectius que venen lluitant des de fa temps contra la normativa hipotecària actual com la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, consideren que els procediments d'execució hipotecària en curs han de ser paralitzats d'ofici i de forma immediata, ja que la normativa que els regula és il · legal. La sentència dóna importants facultats d'actuació en els processos vigents als jutges. La declaració del procediment com il · legal obre àmplies vies per al · legar la nul · litat dels procediments que s'han tramitat fins ara.

Al final ha estat un Tribunal europeu el que s'ha pronunciat davant de la indulgència del govern espanyol. En la sentència, el Tribunal reconeix la desprotecció i el gran desequilibri existent entre el consumidor i la banca espanyola i considera la legislació espanyola contrària a la Directiva Europea de Protecció dels Drets dels Consumidors i Usuaris.

El TJUE assenyala que n'hi ha prou amb què la banca iniciï un procediment d'execució de la hipoteca per deixar al desnonat privat  de la protecció que li atorga aquesta Directiva, i detalla que la jurisprudència europea ja ha establert que els procediments judicials no han de suposar un element de desprotecció jurídica per al consumidor.

La sentència del TJUE atorga al jutge nacional la potestat de pronunciar-se a l'hora de decidir si una clàusula és abusiva, però apunta a diversos elements que poden considerar constitutius d'abús. En total ha assenyalat més de 80 clàusules abusives en els diferents contractes de productes bancaris que han motivat la sentència.

Un dels criteris per determinar si una clàusula és abusiva és la proporcionalitat al venciment avançat del contracte per impagament. No s'entendria ara que, per exemple, la falta de pagament de dues mensualitats provoqués l'execució d'una hipoteca d'una durada de vint anys, assenyala la federació de consumidors Facua. Un altre dels abusos que assenyala el TJUE té relació amb els interessos de demora. Així, no s'expliquen comissions per retard com la que tenia Aziz, del 18,75%, i d'altres que arribaven fins un 20%, quan l'interès legal dels diners es troba actualment al 4%, afegeix l'entitat.



Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article