Els estats membres de la UE i de la CE ha realitzat una acció comuna perquè un total de 116 webs que venen jocs digitals, llibres, vídeos i música s'adaptin a la legislació en matèria de protecció de consumidors
En paraules del comissari europeu de política dels consumidors, Neven Mimica, 'fa un any hi havia més del 50 % dels webs que no respectaven la legislació i això era inacceptable. Ara, però, aquest percentatge ha baixat fins al 20 % i encara cal esperar millores'.Aquesta millora de la protecció dels consumidors és el resultat de la inspecció d'abast europeu endegada per detectar les infraccions dels drets dels consumidors i garantir-ne l'aplicació. La inspecció dels webs que venen continguts digitals va tenir lloc durant l'estiu de 2012. En total, les autoritats nacionals van inspeccionar 330 webs que representen una gran part de mercat, van detectar-ne 172 que no complien amb la legislació de la UE en matèria de protecció dels consumidors i els van obligar a plegar-s'hi. A dia d'avui ho han fet 116 webs, 49 són objecte de procediments administratius, cinc han comès infraccions lleus i dos han plegat del tot. Com a resultat d'aquesta intervenció de les autoritats nacionals, ja s'han adaptat a la legislació de la UE el 80 % dels 330 webs inspeccionats.
S'han inspeccionat els webs per determinar si la informació sobre les principals característiques dels productes era accessible i no hi figurava amb «lletra petita», si els webs facilitaven adreces electròniques per poder-hi fer preguntes i enviar-hi queixes i per comprovar si els webs oferien termes i condicions justes. Els principals problemes detectats són els següents:
· clàusules contractuals abusives que exclouen el dret del consumidor a iniciar accions judicials o que li deneguen una indemnització si l'article adquirit no funciona;
· informació confusa pel que fa al dret al desistiment; atesa la natura de les descàrregues digitals, els comerciants estan obligats a informar sempre el consumidor, abans que aquest no realitzi cap compra en el web, que no podran anul·lar la descàrrega un cop iniciada; tanmateix, val a dir que aquest no ha estat el cas del 42 % dels webs inspeccionats.
· la falta d'informació obligatòria sobre la identitat del comerciant i, concretament, sobre el seu correu electrònic, que impedeix el contacte directe.
A més de la investigació, la Comissió Europea ha encarregat un estudi complementari que ha demostrat que en els webs no hi figura cap informació sobre les restriccions geogràfiques que imposen o que en tot cas n'hi figura de molt limitada. Aquesta mena d'informació és essencial per als consumidors que viatgen a un altre país, els quals lògicament esperen poder accedir al seu contingut digital i fer-lo servir sense cap impediment a tot arreu del mercat únic.
Aquest estudi també ha demostrat que sovint els jocs que s'anuncien com a gratuïts requereixen alguna mena de pagament a posteriori sense que se'n digui res a l'inici. Sovint aquestes pràctiques tenen com a objectiu directe els menors, els més vulnerables de tots els grups d'usuaris, i han provocat situacions en què els pares han hagut de pagar factures exorbitants si han deixat que els seus fills juguin amb els seus dispositius mòbils.
Més informació
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari