Els veïns de Capannori, un poblet de la Toscana, s'han pres seriosament el concepte 'Zero Waste' i gràcies a l'empenta d'un mestre de la localitat, guanyador del Goldman Prize 2013 (un reconeixement internacional de Medi Ambient), han aconseguit reduir en els últims 10 anys un 39% la quantitat de residus per habitant, alhora que la taxa de reciclatge ha arribat al 82%, quan la mitjana europea és del 40%. La reutilització d'envasos, el reciclatge de restes industrials, el consum generalitzat de l'aigua de l'aixeta, bolquers de més d'un ús o el mercat d'intercanvi 'A cielo aperto', són algunes de les iniciatives que han convertit aquest poble en exponent del concepte 'Zero Residus' a Europa.
El moviment "Zero Waste" (Zero Residus) va néixer als anys 80 a Califòrnia i des de llavors s'ha anat expandint per tot el món. Es tracta d'una filosofia defensora de la gestió adequada dels residus, mitjançant la promoció de l'ús i l'aprofitament dels que genera la indústria i en general l'activitat humana. La reutilització, el reciclatge i l'optimització són les tres eines bàsiques amb les que aconseguir, igual que fa la natura, aprofitar tots els residus de manera productiva.Els defensors de la filosofia Zero Waste a Europa insisteixen en la necessitat de desenvolupar tres premises bàsiques : abandonar la incineració , recollir la brossa orgànica porta a porta i fomentar l'ecodisseny dels productes de consum .
Segons el director executiu de la xarxa Zero Waste Europe , Joan Marc Simon , hi ha uns 300 pobles membres de la xarxa en els quals és necessari actuar de manera urgent . Aquests pobles estan situats majoritàriament a Itàlia i al nord d'Espanya i presenten un greu problema de residus a causa de la passivitat dels seus polítics i la corrupció .
Cada ciutadà europeu produeix aproximadament 400 quilos de residus domèstics l'any . Aquesta quantitat ha anat augmentant amb el temps a tot el món i segueix creixent de manera global . HI ha exemples però de ciutats que busquen ser pioneres en la bona gestió. San Francisco (Califòrnia) , s'ha proposat aconseguir l'objectiu " zero residus " per 2020. Ciutats com París compten amb diverses xarxes de compostatge urbà molt eficients .
En aquest enllaç podeu trobar algunes de les imatges de bones pràctiques recollides a Capannori realitzades pel fotògraf Federico Tovoli
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari