Reciclatge: La CE assenta les bases per a la transició vers una 'economia circular'


La Comissió ha adoptat aquesta setmana un seguit de propostes per fomentar el reciclatge de residus en els Estats membres i aconseguir que l'economia europea sigui més circular. Si s'assoleixen aquests objectius en matèria de residus, es podran crear 580 000 nous llocs de treball i, alhora, fer augmentar la competitivitat europea i reduir la demanda d'uns recursos que són cars i escassos. L'aplicació d'aquestes propostes també suposaria un menor impacte ambiental i la reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle. L'objectiu és que de cara al 2030 els europeus reciclin el 70 % dels residus urbans i el 80 % dels envasos i que a partir del 2025 es prohibeixi l'enterrament en els abocadors de residus reciclables. Altres objectius inclouen la reducció de la brossa marina i la reducció dels residus alimentaris.

La revisió de les Directives actualment vigents per tal de millorar els objectius en matèria de residus s'emmarca en el context d'una ambiciosa transició d'una economia lineal cap a una de més circular. En lloc d'extreure matèries primeres per fer-les servir només una vegada i després llençar-les, ara es tracta d'implantar un nou model econòmic. En una economia circular, la reutilització, la reparació i el reciclatge dels residus ha de ser la norma i els residus han de passar a ser cosa del passat. Fer servir més temps els productes i articles de consum reutilitzant-los i millorant-ne l'eficiència també milloraria la competitivitat de la UE a nivell internacional. Aquesta manera d'actuar es recull en una Comunicació on s'explica que la innovació en el mercat dels materials reciclats, un nou model empresarial, el disseny ecològic i la simbiosi industrial, que consisteix a aprofitar els residus generats per altres empreses, orientarien la nostra societat cap a una economia i una societat sense residus.

El Comissari de Medi Ambient, Janez Potočnik, ha destacat en la presentació de la iniciativa que 'en el segle XXI de les economies emergents encara estem vivint amb uns sistemes econòmics lineals heretats del segle XIX, amb milions de nous consumidors de classe mitjana i uns mercats cada vegada més interconnectats. Si volem continuar sent competitius, hem d'aprofitar de la millor manera possible els nostres recursos, la qual cosa significa que hem de tornar a fer servir els residus de manera productiva en lloc d'enterrar-los en els abocadors'. Paraules a les que s'ha afegit la Comissària europea de Recerca, Innovació i Ciència, Máire Geoghegan-Quinn, en el sentit que 'la recerca i la innovació són la clau de l'èxit de l'economia circular i és per aquesta raó que volem proposar una política conjunta. Junt amb el nou marc normatiu, el nou programa Horitzó 2020 contribuirà a aplegar els coneixements tècnics necessaris per aconseguir una economia hipocarbònica competitiva, ecològica i eficient en l'ús dels recursos'.

La Comunicació de la Comissió vol mostrar com en el futur el creixement i les noves oportunitats de feina vindran d'un ús més eficient dels recursos. Es tracta d'aconseguir una més gran eficiència mitjançant dissenys innovadors, productes més duradors i procediments de fabricació més eficients, models empresarials amb visió de futur i avenços tècnics necessaris per convertir els residus en recursos. El paquet de mesures que acompanya la Comunicació de la Comissió pretén crear un marc jurídic que ajudi a fer realitat l'economia circular, amb polítiques més ben lligades entre elles, una regulació intel·ligent i un suport actiu de la recerca i la innovació. Es preveu que això atraurà inversions i finançament, atorgarà a les empreses un paper fonamental i fomentarà la col·laboració dels consumidors. El paquet de mesures també proposa que es mesuri la productivitat dels recursos en funció del PIB i del consum de matèries primeres; una millora del 30 % podria ser un bon objectiu de cara a la propera revisió de l'Estratègia Europa 2020.

Aquestes iniciatives s'han adoptat juntament amb tres comunicacions complementàries més:

·    Foment de les feines ecològiques;

·    Pla d'acció ecològic adreçat a les PIMES;

·    Ús eficient dels recursos en el sector de la construcció.

Tot plegat engegarà una nova agenda per als propers anys en matèria d'eficiència en l'ús dels nostres recursos.

Propers passos

Ara cal presentar les propostes legislatives al Parlament Europeu i al Consell.

En el Semestre Europeu sobre governança econòmica s'analitzaran els avenços assolits en matèria de productivitat dels recursos. Aquest objectiu formarà part de la revisió intermèdia de l'Estratègia Europa 2020. En els propers anys continuarem desenvolupant polítiques per promoure l'economia circular.

Més informació en aquest enllaç

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article