L'EspaiZero de l'empresa Wattia, d'Olot, és el primer d'Europa capaç de ser totalment autosuficient. Wattia Innova és en realitat la unió de dues empreses: iGetech Innova, centrada en l'eficiència energètica, i Analitzadors, d'assessorament energètic. Més de 10 anys d'experiència i moltes idees per ajudar tot tipus d'edificis i indústries a reduir la despesa d'energia.
L'EspaiZero, que és la seu corporativa de l'empresa, és doncs autosuficient des del punt de vista energètic, gràcies a l' ús d'energies renovables com la geotèrmia, l'energia solar i eòlica. L'empresa ha aconseguit fer funcionar durant tot un any el centre de treball sense recórrer a cap subministrament extern d'energia. A més, preveu acabar aquest 2014 amb una facturació cinc vegades superior a la de l'any passat, arribant als 1,75 milions d'euros.
El producte estrella és l'Smart Lite. Es tracta d'una maleta que permet mesurar i registrar el consum no només d'un sol punt com fan altres productes similars, sinó fins a 24 punts al mateix temps. Això permet fer una auditoria en molt poc temps. El sistema incorpora un software obert que ajuda a agilitzar tots els càlculs. Tan és així que els permet fer una auditoria completa en només tres dies.
De moment, la iniciativa està destinada a grans consumidors d'energia: fàbriques, hotels, centres d'ensenyament, etc. però no descarten que en breu termini de temps s'apliqui a edificis privats.
Un dels primers treballs que va realitzar l'empresa va ser a l'institut d'ensenyament secundari de la Garrotxa, a Olot. Es dóna el cas que gairebé la majoria de les persones ocupades en aquesta empresa són d'aquest institut. Pel que tal com explica Franc Comino, enginyer i soci fundador, en una entrevista a Sostenible, l'equip era coneixedor de primera mà d'un edifici en què havien patit fred i calor, amb zones que estaven a 16 graus i altres a 28, per un sistema de climatització que no funcionava bé. En aquest cas van proposar aplicar un sistema de control en què l'empresa feia el projecte i la implementació la feia un grup d'alumnes de l'assignatura de tecnologia.El projecte contemplava la incorporació d'un sistema per graduar la temperatura de cadascuna del centenar d'aules. A la pràctica, pocs canvis. Ara hi ha una sonda a cada aula per mesurar la temperatura, i un regulador a cada radiador. Els conserges o el director poden variar la temperatura i fer que tots els espais tinguin la necessària en cada moment. El resultat és que ara l'edifici no malbarata energia, i la reducció del consum és del 55%. L'IES ha deixat d'emetre 90 tones de CO2 cada any i ha rebaixat la despesa en 40.000 euros de gasoil a l'any.
Segons Comino, l'acceleració del creixement de l'empresa va començar amb la posada en marxa de l'EspaiZero ja que, a partir d'aquest moment, va començar a créixer l'interès pel model i els serveis que ofereixen. Des de la companyia asseguren que han començat a treballar amb Gas Natural per desenvolupar un projecte energètic per reproduir el concepte de l'EspaiZero al centre d'Olot.
La companyia també té previst treballar en la millora del control i l'eficiència energètica d'unes 250 gasolineres de Repsol. L'empresa ha explicat que ha aconseguit fer funcionar l'EspaiZero durant aquest primer any amb un consum zero gràcies a les noves tecnologies, l'elecció de la temperatura ambiental o l'ús adequat dels aparells electrònics.
L'edifici utilitza bàsicament l'energia solar, eòlica i geotèrmica. Per a això van crear tres pous de 160 metres de profunditat d'on aprofiten la temperatura constant per escalfar el local a l'hivern i refredar a l'estiu.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari