10 empreses del Parc Natural del Montseny reben la Carta Europea de Turisme Sostenible


Després d'un any de treball, un total de 10 empreses turístiques d'allotjament, restauració i interpretació i guiatge del Parc Natural del Montseny han rebut la distinció de la Carta Europea de Turisme Sostenible. La signatura dels 10 acords entre el Parc Natural del Montseny i les empreses crea un marc de col·laboració que permetrà a l'espai protegit, a la Federació Europarc i a les administracions de turisme discriminar-les positivament. L'acte de lliurament de certificats va tenir lloc a Riells i Viabrea a finals  de desembre.

Les 10 empreses turístiques que s'adhereixen a la CETS se sumen a les 438 empreses adherides en 26 espais protegits d'arreu d'Europa i entren així en aquest ‘club' d'empreses que treballen no només per a l'excel·lència en els seus serveis sinó pel que aquestes consideren el seu principal actiu i atractiu: la conservació del seu entorn immediat.

Es tracta d'ADEMC (Sant Esteve de Palautordera), Hostal Bell-lloc (Riells de Montseny), Educa Viladrau (Viladrau), el Romaní de Breda (Breda), Fonda Montseny (Montseny), Apartaments cal Ferrer (Montseny), La Morera (el Brull), Aprèn Serveis Ambientals (El Figaró i Montmany), Can Cuch (Cànoves i Samalús) i el Bellver-l'Agustí (Tagamanent).

Transcorreguts tres anys de l'acreditació del Montseny amb la Carta Europea de Turisme Sostenible –CETS- el 2011, un reconeixement que la Federació Europarc atorga a aquells espais protegits i territoris que defineixen una estratègia de turisme sostenible, aquest mateix territori va decidir, just ara fa un any, fer un pas endavant i distingir a aquelles empreses turístiques que aposten per la sostenibilitat i es vinculen amb el Parc Natural del Montseny.

El desembre de 2013 i en la novena reunió del Fòrum Permanent de la CETS, espai de participació obert als agents turístics, administracions i entitats de promoció i conservació del Montseny, les persones, empreses i organitzacions participants van decidir tirar endavant la metodologia de certificació d'empreses turístiques gestionada per la Federació Europarc.

Tal com estableix aquesta federació d'abast europeu, durant el 2014 aquestes 10 empreses han seguit un procés de treball i de verificacions in situ que els ha permès estructurar i reafirmar la seva vinculació amb el Montseny en termes de turisme i conservació.

Durant l'acte de lliurament de les distincions, Carles Castell, President de la Secció Espanyola d'Europarc – Espanya, va exposar que ‘el principal tret diferencial d'aquesta certificació és que el procés de treball de les empreses cristal·litza en un Programa d'Actuació, a tres anys vista, que els permet signar un acord de col·laboració bilateral amb el Parc Natural del Montseny'. A través d'aquest acord el parc es compromet a discriminar positivament les empreses adherides en termes de subvenció per a la seva millora, tramesa d'informació, organització de formació i promoció de les empreses, entre d'altres compromisos.

Pel que fa als compromisos de les empreses, s'estructuren en tres blocs: Millorar la seva oferta i la seva connexió amb l'espai protegit; Millorar el seu comportament ambiental; Donar suport al desenvolupament local i la conservació del patrimoni i desenvolupar un model d'empresa socialment responsable.

En aquests tres grans eixos, cada empresa ha previst diverses actuacions, com per exemple: elaborar informació sobre itineraris propers a l'establiment a realitzar sense necessitat d'utilitzar cap vehicle, disposar d'una biblioteca temàtica amb publicacions específiques sobre el Montseny a disposició de la clientela o donar a conèixer l'origen dels productes locals inclosos en l'oferta gastronòmica dels restaurants.

Així, a diferència d'altres certificacions de tipus ambiental, l'adhesió a al Carta Europea de Turisme Sostenible articula no només l'obtenció de bons resultats ambientals sinó que també vehicula una implicació de l'empresa en el seu propi territori i amb l'estratègia turística d'aquest.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article