Programa 'Educació financera' a les escoles el Vallès Oriental


Promoguda per la Generalitat i diferents entitats financeres ha començat la tercera edició del Programa educació financera a 13 centres escolars del Vallès Oriental. Els continguts són dirigits als alumnes de 4t d'ESO, que enguany seran al voltant de 800 en aquella comarca.

Un total de 800 alumnes de 4art d'ESO de 13 centres escolars (públics, concertats i privats) de la comarca del Vallès Oriental, han començat a participar en els primers tallers de la tercera edició del programa Educació Financera a les Escoles de Catalunya (EFEC).

Es tracta d’una iniciativa capdavantera a l'estat espanyol promoguda pel partenariat públic‐privat format pels departaments d'Ensenyament i Economia de la Generalitat de Catalunya, l'Institut d'Estudis Financers (IEF),  "la Caixa", Banc Sabadell, BBVA, Banco Santander i Caixa d'Enginyers, incorporant‐se per primera vegada l'Institut Català de Finances (ICF).

Els 140 tallers d’aquest programa a poblacions del Vallès Oriental són impartits per 14 voluntaris d’aquestes entitats financeres i d’entitats com l’Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances de Catalunya (AICEC‐ADICAE) i l'Associació Espanyola d'Assessors i Planificadors Financers‐Patrimonials d'Espanya (EFPA Espanya).

Després de l'èxit de participació de les dues anteriors edicions, en aquesta edició s'ha ampliat l'abast del programa a Catalunya, arribant a totes les comarques, amb més número de centres, alumnes i voluntaris participants. Així, durant el curs 2014‐2015, una xarxa de voluntaris formada per uns 500 professionals en actiu o jubilats del sector financer impartiran 3.200 tallers sobre diferents aspectes relacionats amb les finances bàsiques. Els destinataris d'aquests tallers són 18.000 alumnes de 4art d'ESO de 300 centres escolars (públics, concertats i privats), xifra que representa el 30% de l'alumnat d'aquest nivell a Catalunya.

Tallers per a  adults, la principal novetat d'aquesta 3a edició

La principal novetat d'aquesta 3a edició seran els tallers que s'impartiran a 14 centres de formació d'adults de Catalunya, entre elles les de Tarragona i Mora d’Ebre, on s’impartiran uns tallers específics per respondre a les necessitats d'aquest col∙lectiu. 
 
L'objectiu del programa EFEC, seguint les recomanacions i directrius marcades per la Comissió Europea, és ajudar als estudiants catalans a prendre consciència de l'ús dels diners i comprendre l'operativa financera bàsica.

A diferència d'altres programes similars que s'han desenvolupat al nostre país, el programa EFEC són els professionals financers qui, de forma voluntària i després de rebre formació específica a càrrec de l'equip docent de l'IEF, són els encarregats de transmetre els coneixements financers entre els joves.

Els tallers, amb un plantejament teòric i pràctic, es basen en material pedagògic dissenyat per l'IEF i es divideixen en cinc temàtiques: "Administrant els teus diners" (gestió dels pressupostos personals), "Finances per a la vida" (introducció a la planificació financera personal i a l'estalvi a llarg termini), "Endeutar‐se amb seny" (productes de crèdit i consells per evitar el sobre endeutament), "Inversió intel∙ligent" (característiques i consells per seleccionar productes financers d'estalvi i inversió) i "Els dubtes quotidians d'en Jaume" (situacions
financeres quotidianes: consum intel∙ligent, apartats d'una nòmina, pagaments on line i referències als tipus de canvi). 

Aquest any, a més, s'han incorporat al temari dels tallers les recomanacions en aquesta matèria de l'informe internacional PISA (Programme for International Student Assessment) impulsat per la OCDE (Organització i Cooperació pel Desenvolupament Econòmic). Una vegada publicats aquest any els resultats de la prova realitzada al 2012, es constaten les següents deficiències financeres bàsiques: 

El rendiment d’Espanya en competència financera queda per sota de la mitja dels 13 països de la OCDE que van participar a l’estudi.
Un de cada sis alumnes espanyols no arriba al nivell bàsic de rendiment en competència financera. Només el 3’8% dels alumnes es troben al nivell d’excel∙lència (mitjana del 9’7% a la OCDE).

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article