L'ecoinnovació, l'etiquetatge ecològic i els plans de gestió i informació ambientals són fonamentals per dur Europa cap a l'economia circular. Aquesta és la principal conclusió del 18è Fòrum d'Ecoinnovació que ha tingut lloc els dies 20 i 21 de maig a Barcelona i on han participat més de tres-centes delegacions provinents de tot Europa; aquestes delegacions han fet saber quins són segons elles els factors que hauria de tenir en compte la Comissió Europea quan redissenyi la seva estratègia sobre l'economia circular i quan revisi el Sistema Europeu d'Auditoria i Gestió Ambientals (EMAS) i el sistema europeu d'etiqueta ecològica, l'Ecolabel; tant l'un com l'altre són programes la participació en els quals és voluntària i tots dos premien l'excel·lència ambiental d'empreses i productes.
«L'ecoinnovació és un element fonamental de l'economia circular. Estem intentant posar la mirada més enllà dels residus i fomentar els incentius les oportunitats de fer negoci. Programes de participació voluntària com ara l'EMAS o l'Ecolabel són eines que ja han demostrat la seva eficàcia i hauríem de començar a pensar a donar-los un paper encara més important de cara al futur», segons el director general adjunt de la Direcció General de Mercat Interior, Indústria, Emprenedoria i Pimes de la Comissió Europea, Antti Ilmari Peltomaki.Segons els participants en el Fòrum, qualsevol etiqueta ecològica ha de ser creïble, transparent i fàcil d'entendre, a més d'haver estat comprovada per un expert independent; també ha de permetre fer comparacions entre productes o serveis. Alguns dels participants del Fòrum van considerar que es podria guanyar credibilitat si l'administració pública també fes servir les etiquetes ecològiques incloent-hi molta més informació sobre l'impacte ambiental de cada producte. D'altra banda, els participants en el Fòrum també van proposar de reduir-ne el nombre; de fet, segons un representant de l'OCDE, actualment en tenim més de cinc-centes!
Gairebé totes les delegacions van coincidir a reclamar una normativa més estricta per combatre la publicitat ecològica enganyosa. Actualment, la Comissió n'està revisant les directrius vigents. Segons algunes de les delegacions, el problema més greu eren les etiquetes privades i, per tant, van demanar a la Comissió que imposés uns criteris mínims que haurien de respectar totes les etiquetes, com ara que fossin comprovades per d'experts independents; tot i així, hi va haver diversitat de parers pel que fa a la necessitat de substituir les etiquetes voluntàries per especificacions obligatòries, però en general la majoria dels assistents es va mostrar partidària de totes dues solucions.
Segons els experts, actualment els consumidors estan començant a parar més atenció a l'etiquetatge i, per tant, en aquest sentit el paper dels minoristes és fonamental en la tria que fan els consumidores. En alguns casos, el compromís públic de les empreses envers la sostenibilitat podria ser una alternativa a l'etiquetatge de productes concrets, però totes haurien de tenir el mateix grau de credibilitat. Tots els participants van demanar a les autoritats que donessin prioritat a l'etiquetatge dels productes amb un impacte ecològic més gran; van ser nombrosos els qui van opinar que les etiquetes B2B (business-to-business) eren tan importants com les B2C (business-to-consumer).
La Comissió té previst engegar la setmana vinent una consulta pública que durarà tres mesos sobre el seu programa de mesures per fomentar l'economia circular, en la qual inclourà un capítol sobre l'etiquetatge.
Els guanyadors dels premis EMAS del 2015 van ser proclamats i guardonats a la cerimònia que va tenir lloc el 20 de maig.
Durant el 18è Fòrum d'Ecoinnovació també es van lliurar els primers certificats de verificació que atorgava la UE en el marc del seu programa pilot sobre la Verificació de les Tecnologies Ambientals (ETV). Els projectes guardonats demostren com poden fer servir les pimes les verificacions d'experts independents per diferenciar‑se de les seves competidores.
En el Fòrum també s'hi van presentar els projectes que més èxit havien tingut i un recull de bones pràctiques.
El 19è Fòrum d'Ecoinnovació de la UE se celebrarà a Seül, Corea del Sud, del 27 al 28 d'octubre del 2015 amb el títol «Oportunitats de negoci en l'àmbit de l'ecoinnovació: materials i productes d'un futur sostenible».
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari