Segons l'estudi presentat amb motiu de l'efemèride, tot indica que hi ha aus i espècies marines en perill d'extinció, a l'entorn del 15 % de les aus de la UE i el 7,5 % de totes les espècies de peixos marins de les aigües europees.
La Setmana Verda del 2015, que és la conferència més important sobre medi ambient que se celebra a Europa i que va començar el dimecres passat, analitzarà les raons d'aquesta tendència negativa i estudiarà quins són els mitjans que podem fer servir per lluitar contra la pèrdua de biodiversitat.Els informes publicats inclouen unes estadístiques preocupants, però també posen de manifest la importància d'orientar bé les nostres actuacions per preservar la biodiversitat, perquè depenem d'ella, destacava el comissari de Medi ambient, Afers Marítims i Pesca, Karmenu Vella en la presentació de l'esdeveniment.
Arran del recent Informe sobre l'estat de la naturalesa, les últimes llistes vermelles d'espècies amenaçades, confeccionades i finançades per la Comissió Europea, mostren un panorama molt desigual de la vida silvestre a Europa i fan palesa la necessitat d'actuar-hi amb urgència. També demostren, és cert, que els esforços per millorar els ecosistemes vulnerables poden ser força efectius.
Malgrat alguns èxits assolits en matèria de conservació, el nombre de peixos s'està reduint a causa de la sobreexplotació, del canvi en l'ús del sòl, de la contaminació, de la construcció d'infraestructures i del canvi climàtic. Encara que el bacallà i la tonyina vermella de l'Atlàntic s'estiguin recuperant, la gestió del medi marí no ha estat tan eficaç pel que fa a d'altres espècies comercials. Els taurons i les raïes són les més greument amenaçades: el 40,4 % està en perill d'extinció i el 39,7 % registra una greu disminució de les seves poblacions. L'angelot (Squatina squatina), espècie en greu perill d'extinció que antigament era present en aigües europees, ara ja només circumscriu el seu hàbitat a les Illes Canàries.
Pel que fa a les aus, el 13 % de les 533 espècies avaluades, és a dir, seixanta-set estan amenaçades i deu en greu perill d'extinció: la fredeluga gregària, el sit caranegre o el polit becfí. Tot i així, les mesures de conservació impulsades per la UE han tingut resultats positius: vint espècies que estaven amenaçades s'han anat recuperant: el pelicà cresp, el samarlic euroasiàtic, el milà negre o el xoriguer petit.
L'Estratègia de la UE sobre Biodiversitat estableix mesures per aturar i invertir d'aquí al 2020 la pèrdua de biodiversitat i de serveis ecosistèmics. La Comissió està fent una avaluació intermèdia d'aquesta Estratègia per mirar de millorar-la. La institució comunitària també està revisant la legislació vigent sobre la conservació de la naturalesa.
Fins al 24 de juliol s'obrirà una consulta en línia sobre la legislació vigent: la Directiva sobre la conservació de les aus silvestres i la Directiva sobre la conservació dels hàbitats.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari