Com eliminar els nitrats de les verdures abans de consumir-les


Els vegetals, tot i ser imprescindibles per a una dieta sana i equilibrada, també poden causar problemes de salut, ja que sovint acumulen nitrats que, un cop ingerits, es poden transformar en substàncies nocives per a la salut. Part dels nitrats presents als vegetals és deguda al cicle de nitrògen, la planta els assimila de manera natural per fer-los servir després en la síntesi de proteïnes. Però els nitrats són hidrosolubles, i la planta els absorbeix amb l'aigua. Si l'aigua està contaminada per residus industrials o per males pràctiques agrícoles, les concentracions de nitrats augmenten molt. Entre les pràctiques agrícoles inadequades s'hi compta l'ús de fertilitzants químics (adobs nitrogenats, la forma més ràpida i barata d'alimentar els vegetals), però això va minvant la qualitat i innocuïtat dels aliments que absorbeixen a través de l'aigua del rec. Si no tenim a l'abast la possibilitat de consumir vegetals ecològics, que són els que eviten aquests tipus d'adobs, aquí tenim uns consells: - Eliminar la part externa del vegetal abans de consumir-lo, aquí és on s'acumulen més nitrats. Les fulles verdes (espinacs, bledes, enciams) són les que més nitrats contenen. - Consumir-ho tot el més fresc possible, evitarem la transformació de nitrats en nítrits. - Rentar curosament totes les fulles que es consumiran crues, ja que els nitrats són molt solubles en aigua. - No aprofitar l'aigua de cocció de verdures riques en nitrats per elaborar sopes o purés. - Menjar productes de temporada sempre que sigui possible, per evitar els que són conreats a hivernacle. Més informació: Ecoveritas

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article