Experts en patologies relacionades amb l'amiant detecten una segona onada de malalts a causa del fibrociment instal·lat

Demanen a l'administració que en prengui consciència i que s'agilitin els tràmits per 'desamiantitzar' l'Estat


Tot i que durant molts anys s'ha dit que l'amiant no era tòxic fins que no es manipulava, aquesta creença està fent un tomb. El pneumòleg especialitzat en patologies relacionades amb aquest material, Josep Tarrés, ha detectat una "segona onada de malalts" que tot i no haver viscut mai a la vora d'un focus emissor desenvolupen càncer de pleura per les partícules de fibrociment que alliberen les plaques instal·lades.

Les investigacions de Tarrés, obren un nou episodi en la negra història de l'amiant, que a Catalunya té l'epicentre a Cerdanyola del Vallès. Durant 90 anys, el bategar d'aquest municipi va estar marcat per les sirenes de la fàbrica Uralita. Malgrat que l'empresa va tancar l'any 1997, encara avui dia apareixen una quarantena de casos anuals d'asbestosi, càncer de pulmó i mesotelioma a la zona.

El procés judicial que durant anys ha liderat el Col·lectiu Ronda ha fet un pas de gegant en els darrers mesos. Per primer cop un jutge ha reconegut les víctimes passives ambientals i ha condemnat l'empresa a pagar a 39 afectats una indemnització de 2 MEUR. Uralita ha recorregut la sentència.

L'amiant és un material perfecte, és resistent, un dels millors aïllants tèrmics que existeixen, pesa poc i és fàcil de modelar. Fins l'any 2000 van arribar a l'Estat espanyol 2,6 milions de tones d'amiant, i d'aquestes, 230.000 van anar a parar a la fàbrica Uralita de Cerdanyola del Vallès, fet que representa el 9%. "Van repartir-se tones i tones d'amiant per tot el territori, el trobem en teulades, canonades, a l'interior d'edificis i als forns de les pastisseries", assegura el pneumòleg Josep Tarrés, un dels màxims experts en malalties relacionades amb l'amiant.

Tarrés, que lidera un grup de treball sobre aquesta matèria format per una desena de facultatius, reconeix que per contraure les dues primeres patologies cal un contacte molt intents amb el material. "En aquests casos els afectats són principalment exempleats, familiars que inhalaven les fibres d'asbest que arribaven a casa enganxades a la roba dels treballadors, o persones que vivien al costat d'un focus emissor", comenta. En el cas del càncer de pleura, però, l'escenari és ben diferent. "Es desconeix quin és el mínim que cal inhalar per contraure la malaltia", comenta Tarrés, que afirma que aquest càncer és "fulminant i letal".

En els darrers anys a tot l'Estat ha augmentat la presència d'aquesta malaltia, de forma que als anys 90 la seva incidència era de quatre casos per mil habitants, i el 2010 va passar a ser de set casos per mil a l'Estat. A Barcelona la xifra es va duplicar, passant de 5 a 12 pacients. "És un indicatiu de què està començant una segona onada de malalts a causa de l'amiant instal·lat, ja que apareixen pacients en llocs on no hi ha hagut focus emissors". Segons Tarrés les plaques es van fabricar als anys 70 o 80 i estan caducades. "El ciment que donava cohesió i lligava la fibra de l'amiant s'esmicola i va quedant lliure i això contamina, es dispersa per l'aire que respirem", apunta.

L'especialista demana a les administracions que prenguin consciència de la gravetat del problema i que s'iniciïn converses per a "desamiantitzar l'Estat" i lamenta que hi hagi hagut molta "permissivitat" per part de l'administració per protegir empreses d'aquest sector.

Aquest és el cas de l'empresa Uralita, que després de la Guerra Civil va anar a parar a les mans del banquer Joan March, molt proper al dictador Francisco Franco. Tot i que durant una època va ser un símbol de prosperitat i riquesa per a Cerdanyola, arribant a tenir dotze naus i 5.000 empleats, ha acabat esdevenint una condemna de mort per a molts veïns del municipi.

Fins ara la Justícia només havia reconegut els casos dels d'antics empleats i de familiars que van emmalaltir per l'exposició a les fibres d'asbest. Amb tot, existeix un tercer grup d'afectats més difícil de demostrar. Es tracta de veïns de la zona que pel simple fet de viure a la vora d'Uralita van emmalaltir. 

El Col·lectiu Ronda va iniciar una demanda col.lectiva l'any 2012 i  el passat mes de desembre l'Audiència Provincial de Madrid va reconèixer-li la raó. Uralita ha recorregut aquesta sentència.

L'advocada del Col·lectiu Ronda Esther Costa assegura que aquesta resolució és un pas de gegant en el procés judicial iniciat per aquest bufet d'advocats fa dècades. "És el primer cop que un jutge ha reconegut que hi ha passius ambientals", comenta Costa recorda que en aquests casos és "especialment difícil de demostrar la vinculació". La lletrada afegeix que caldrà esperar perquè hi ha un recurs de cassació sobre la taula, i confia en què en un parell d'anys es resolgui favorablement. Costa indica que tot i que en els darrers anys s'ha avançat molt, encara hi ha recorregut per fer perquè el període de latència d'aquestes malalties d'entre 20 i 40 anys. La lletrada assegura que cap el 2030 s'arribarà al nivell màxim de diagnòstic.

Esther Pérez, una altra de les lletrades del Col·lectiu Ronda, revela que des de l'any 1947 existia una ordre del ministeri espanyol de Treball que reconeixia malalties professionals relacionades amb la inhalació de pols d'amiant. La normativa ja marcava mesures preventives, que segons la lletrada les empreses "incomplien de forma sistemàtica". De fet, recorda que fins el 2002 el govern de José Maria Aznar no va formalitzar la prohibició de la producció i comercialització de productes fets amb amiant que a la UE va fer-se l'any 2000. Alhora apunta que a l'Estat hi ha una enorme "infradiagnosi" de les malalties provocades per l'amiant. Segons l'últim Informe Eurogip (2000), Espanya és el país europeu que menys asbestosi i càncers de l'amiant registra com a malaltia professional. Espanya reconeix 35 vegades menys casos d'asbestosi que Alemanya, 21 menys que Bèlgica, i 15 menys que França.

Font: ACN

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article