Una cinquantena de submarinistes han protestat a sota l'aigua per la concessió de llicències que el govern espanyol va donar per pescar corall vermell. La reivindicació s'ha fet a les Illes Formigues, un espai molt freqüentat, i que l'associació que defensa aquest paratge natural exigeix que es regulin els usos que se'n fan.
La portaveu de l'Associació Amics de les Illes Formigues, Isabel Ruiz, lamenta la decisió que va prendre l'executiu de Rajoy d'expedir dotze llicències, i espera que el nou executiu de Sánchez ho revoqui. "Aquest any volem centrar la protesta en aquest aspecte, perquè cal salvar aquest bé", ha concretat Ruiz. Amb tot, des de l'entintat celebren que s'hagi creat una taula des de la Generalitat per parlar de la possibilitat d'arribar a un "model d'autogestió". Ruiz ha recordat que l'explotació de la zona ha anat a més els últims anys entre activitats d'oci i de pesca. A la protesta hi han participat submarinistes que han sortit de Palamós i de Llafranc.
'Sóc fràgil, estima'm!'. Aquest és el lema de la pancarta que han lluït la cinquantena de submarinistes de Palamós i Llafranc (Baix Empordà) aquest dissabte al fons marí de les Illes Formigues. Però aquest any la protesta s'ha centrat en la decisió de l'anterior govern espanyol de Mariano Rajoy de donar dotze llicències per pescar corall vermell a la Costa Brava. La portaveu de l'Associació Amics de les Illes Formigues, Isabel Ruiz, considera que "no té cap sentit" permetre que "s'expropiï un bé com aquest". Ruiz recorda que en aquestes illes "no hi ha corall" fins a cotes molt baixes. "Per poder pescar-ne cal baixar al menys 40 metres perquè abans no en trobes. Si també pesquen aquest s'extingirà", assenyala.
La portaveu considera que "cal defensar" l'espai que, diu, "ja està prou amenaçat". Amb tot, Ruiz es mostra satisfeta perquè assegura que tenen el suport del nou executiu espanyol. "Ara hi ha un nou govern que va dir que estava en contra de l'expedició de llicències. Ara esperem que actuï", remarca.
Per Ruiz la reivindicació "va molt més enllà" de les Illes Formigues. La portaveu recorda que hi ha una gran part del litoral català que té la mateixa problemàtica amb el corall vermell. "Hem de protegir tot l'entorn de la Costa Brava", ha assenyalat.
Els submarinistes han estat prop de tres hores al mar. El trajecte tant des de Palamós com des de Llafranc és d'aproximadament 30 minuts. Un cop a l'aigua s'hi han estat prop d'una hora, i després de fer l'acció han tornat a port.
Cal un estudi
Corall vermell a banda la reivindicació també ha servit per recordar l'"elevada activitat" que hi ha a la zona de les Illes Formigues. En aquest sentit, Ruiz
ha reclamat anar cap a un model d'autoregulació entre els agents del territori. Una opció que no es descarta i que de fet ja es discuteix en una taula que ha impulsat la Generalitat.
L'objectiu, explica la portaveu d'Amics de les Illes Formigues, és "la preservació" d'un espai natural que considera que cada cop es veu més afectat pels usos que se'n fan, tant des del punt de vista professional com els d'oci.
"És la segona vegada que fem aquesta protesta, perquè realment creiem que és molt important que es protegeixi l'entorn en el que hi vivim", ha assenyalat Ruiz, que s'ha mostrat "molt satisfeta" amb la quantitat de bussejadors que s'han acostat.
Font: ACN
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari