Barcelona amplia la xarxa de mercats de pagès

Amb l'obertura del mercat a la plaça de Bacardí a Horta, ja són vuit mercats de pagès actius a la ciutat


Barcelona presenta un conveni amb Unió de Pagesos per aconseguir que els productors locals de Catalunya i la petita i mitjana pagesia tinguin més facilitats per comercialitzar els seus productes a la ciutat, i que el petit comerç de proximitat i els mercats municipals siguin els principals canals per aquesta aliança.

En paral·lel, la ciutat ha elaborat i fa el llançament de l’Estratègia d’agricultura urbana (EAU 2019-2030), coproduïda per l’Ajuntament i per les entitats compromeses amb l’agroecologia per augmentar la superfície agrícola a la ciutat.» Barcelona disposa actualment de 464 horts urbans i hi ha previstos prop d’una vintena horts més.

El barri d’Horta estrena un noumercats de pagès, a la plaça de Bacardí, dinamitzat per l’associació SlowFood, on els propis productors i productores ofereixen a la ciutadania productes frescos, de proximitat i de temporada.Amb aquest mercats ja són 8 els mercats de pagès que s’han posat en marxa a la ciutat, en el marc de l’Estratègia d’Impuls de la Política Alimentària, desenvolupada pel Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum per impulsar un nou model agroalimentari sostenible, just i saludable com demana el pacte de Milà.

Així doncs, la ciutat ja compta amb mercat de pagès al Guinardó, a la plaça de Maragall; a Horta, a la plaça de Bacardí; a Vallcarca, a la placeta del Metro; a Sants, a la plaça de Bonet i Muixí; al Poble-sec, al Parc de les Tres Xemeneies; a El Raval, a la plaça de Sant Galderich; a l’Eixample, a l’Espai Germanetes; i Fort Pienc, a la plaça d’André Malraux.

Actualment, l’Ajuntament, Mercabarna, Unió de Pagesos, l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona estan treballant dos projectes per facilitar que els paradistes i petits comerços puguin accedir més fàcilment a aquest productes mitjançant una plataforma innovadora que posi en contacte els dos agents i un programa de suport comunicatiu als paradistes que vulguin apostar per aquest models.

Aquests projectes formen part de l’aposta de l’Institut de Mercats per posar en valor i enfortir la presencia de producte local, fresc i de temporada als mercats municipals. De fet la convocatòria d’ajuts d’economia de proximitat i comunitària Impulsem el que fas de Barcelona Activa de 2019, que s’obrirà a l’abril, oferirà una nova modalitat amb 250.000 euros per donar suport a accions d’associacions de paradistes i comerços o altres actors socials que estiguin dedicades a impulsar un model agroalimentari més sa, just i sostenible.

A banda dels vuit mercats estables, aquesta setmana s’ha posat en marxa a Sant Andreu una petita iniciativa per portar menjar fresc, local, ecològic i de temporada al barri de Baró de Viver, amb mancança comercial. El projecte es diu Lo Tragineri és com una parada de mercat complerta. L’objectiu de totes aquestes iniciatives és que els ciutadans puguin accedir a productes de models alimentaris sostenibles, locals i sans.

464 horts a la ciutat

A més dels mercats on els productors poden vendre directament els seus productes, Barcelona ha estat pionera en la implantació dels horts urbans, una xarxa que s’ampliarà amb la implantació de l’Estratègia d’Agricultura Urbana. Existeixen diferents tipologies d’horts: la xarxa horts municipals, que compta amb15 horts amb 398 parcel·les amb un total 356 usuaris/es individuals i 470 usuaris i usuàries d’entitats; els 355 horts escolars; tres finques amb agricultura urbana, que són Can Calopa, Can Carlets i els camps del Rec Comtal; els 85 horts comunitaris, socials i terapèutics, d’iniciativa ciutadana o municipal 72; i sis horts privats singulars. Tot plegat fa un total de 464 horts al terme de la ciutat.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article