Veïns de Barcelona i Ecologistes en Acció demanen obrir un debat ciutadà i tècnic abans de desplegar la tecnologia 5G

Reclamen la creació de zones lliures d'emissions en espais públics i transports


Els col·lectius demanen un mapa de les emissions al territori de Barcelona i, alhora, que es delimitin espais públics lliures d’emissions.

La Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) i Ecologistes en Acció han demanat aquest dimarts a l'Ajuntament de Barcelona i al Govern de la Generalitat que s'obri un debat ciutadà i tècnic abans de desplegar la tecnologia 5G. Han reclamat una pla d'inspecció de les antenes de telefonia a Catalunya i l'elaboració d'un mapa d'emissions a la capital catalana. Així mateix, demanen la creació de zones lliure d'emissions en espais públics i transports, i que s'aprovi una normativa per obligar els operadors a instal·lar routers amb configuració estàndard, que permeti la desconnexió del wifi a voluntat de l'usuari sense perdre la connexió telefònica. També insten a augmentar el nombre d'estacions fixes i automàtiques de mesura d'emissions.

Els col·lectius plantegen davant la intenció que la ciutat de Barcelona sigui capdavantera en el desplegament de la tecnologia 5G, els possibles efectes i impactes negatius sobre la salut  derivats de la contaminació electromagnètica. Tampoc entenen com es tira endavant el desplegament del 5G sense tenir en compte advertiments d’institucions a nivell europeu sobre els efectes nocius per contaminació d’aquesta tecnologia.

Una contaminació que ha donat lloc a moltes recomanacions per part de la Unió Europea alertant sobre la necessària prudència i que ha estat recollida per la Generalitat de Catalunya amb la creació, el 2018, de la Comissió per a l’estudi dels efectes de la qualitat de l’aire i les immissions acústiques i electromagnètiques sobre la salut i el medi ambient de Catalunya. Diferents organismes científics que assessoren el Parlament Europeu (STOA, SHEER, SCENIHR) han informat de la manca d’estudis suficients sobre els impactes d’aquestes tecnologies i sobre els potencials riscos per a la salut. I en diverses ciutats europees s’ha posposat la seva implantació fins disposar de dades suficients sobre la seva seguretat.

 

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article