UP critica la passivitat europea en permetre barreges d’olis


Unió de Pagesos valora negativament la proposta de la Comissió Europea que a partir d’ara obre la porta a la lliure comercialització de barreges d’olis d’oliva amb olis de llavor a l’Estat espanyol. Per al sindicat, aquesta permissivitat atemptarà directament contra les garanties que ha de tenir el consumidor quant a qualitat i traçabilitat i, contràriament al què es podria pensar, no repercutirà en un abaratiment del preu del producte. A més, la mesura afavorirà que el mercat estigui cada vegada més monopolitzat pels grans operadors de la distribució.

El sindicat lamenta que segons la proposta de la CE, els Estats membres podran prohibir la producció de barreges d’olis d’oliva amb altres olis vegetals per a consum intern però, contràriament al que passava fins ara, no podran prohibir la seva comercialització. D’aquesta manera, d’ara en endavant podran entrar a l’Estat espanyol barreges d’olis procedents d’altres països; a més, tampoc queda prohibida la producció de barreges dins del territori espanyol si l’objectiu és comercialitzar-la fora de l’Estat.Unió de Pagesos manifesta el seu desacord amb la mesura impulsada per la CE, ja que no hi ha cap criteri raonable que justifiqui aquesta permissivitat. El sindicat alerta que la proposta no beneficiarà productors ni consumidors, sinó que els majors beneficiaris en seran els grans distribuïdors i envasadors d’oli que cada vegada tindran més llibertat per controlar la totalitat del mercat.

La lliure comercialització de barreges d’olis dintre i fora de l’Estat espanyol suposarà un pas enrere en l’objectiu de garantir els màxims paràmetres de qualitat i traçabilitat que des de sempre ha perseguit el sector productor. A més, el fet que en les barreges no sigui obligatori especificar la denominació específica de l’oli d’oliva diluirà les garanties de transparència defensades per la producció i provocarà confusió en el consumidor, qui no comptarà amb tota la informació correcta i necessària per conèixer les característiques de sabor i qualitat del producte que consumeix.

D’altra banda, Unió de Pagesos defensa el doble etiquetatge en l’oli verge i verge extra, de manera que sigui obligatori informar sobre l’origen del país de procedència a més d’especificar que l’oli ha estat produït a la Unió Europea. Contràriament al què defensa el sector productor, la CE continua establint que aquesta mesura sigui voluntària entre els operadors.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

  • Espero que entre tots atureu aquesta bogeria, no deixeu destruir el entorn tanc maco que teniu, teniu tot el meu suport. Soc descendent d’un veí de Sant Martí de Llémena i m’estimo molt aquesta terra..

Comenta aquest article