La classificació d'eficiència energètica dels electrodomèstics podria canviar


Des de fa 15 anys els consumidors europeus s’han anat adaptant als indicatius del nivell de consum i eficiència energètica dels electrodomèstics. Saben que l’ordre d’eficiència va de la “A” a la “G” -de més a menys- igual que del negre al taronja. Tot aquest sistema ara pot canviar després que la CE hagi decidit revisar-lo. Les organitzacions de consumidors europees Anec i Beuc defensen, en canvi, mantenir-lo al.legant que la nova fòrmula proposada per la indústria facilita la confusió del consumidor.

A l’hora de comprar una rentadora eficient i de baix consum la majoria d’usuaris sap que ha de ser de classe “A” o “B”. Però quina opció triaria si de cop es troba al davant d’una rentadora classe B17 i d’una altra 14C o bé un rentaplats classe 5 i un altre classe 9? Sabria quin electrodomèstic és el més eficient?

Les organitzacions de consumidors consideren que el sistema ha estat víctima del seu mateix èxit. Ara la CE vol revisar aquest varem, però creuen que les propostes que ha fet la indústria no són les més funcionals. El canvi de l’escala de valors basant-la en numeració o bé combinant lletres i números, no creuen que sigui l’encertat. Al contrari, crearà confusió, afirmen, després dels 15 anys en què aquest sistema ha arribat a la majoria de consumidors.

Monique Goyens, directora de Beuc, explica en un comunicat que quan la Comissió Europea va llançar el seu Pla de Producció i Consum Sostenible, ara fa 3 mesos, va subratllar la necessitat de millorar l’eficiència i el funcionament ambiental de productes i promoure una resposta entre els consumidors. Al seu entendre, no es podrà arribar a aquest objectiu si se’ls envia missatges confosos.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article