Consum obre 141 expedients a grans tenidors per no oferir lloguer social

L'Agència Catalana del Consum ha interposat 57 sancions per infracció greu


L'Agència Catalana del Consum (ACC) ha obert 141 expedients a grans tenidors d'habitatge per incomplir l'obligació legal d'oferir un reallotjament en règim de lloguer social a persones o unitats familiars vulnerables. D'aquests expedients sancionadors oberts des del 22 de febrer del 2019 –data de l'aixecament de la suspensió cautelar de l'article 5 de a Llei 24/2015–, 57 ja s'han resolt amb sanció per infracció greu, amb multes de fins a 30.000 euros.

“10 han estat a Terrassa, sis a l'Hospitalet de Llobregat i quatre a Castelldefels”, ha detallat el director de l'ACC, Francesc Sutrias, que també ha avançat que contractaran 19 professionals per vetllar que els grans tenidors ofereixen lloguer social a persones en risc d'exclusió residencial.

Campanya informativa de 240.000 euros

Empresa i Treball destinarà 1,5 milions d’euros per fer possible la contractació d'aquests 19 nous treballadors de l'ACC, que es dedicaran exclusivament a garantir que els grans propietaris de pisos a Catalunya compleixen les obligacions previstes en la Llei 24/2015, ampliada per la 1/2022, contra els desnonaments i la pobresa energètica. Entre els punts clau, l'obligació d'oferir un lloguer social a famílies en situació d'exclusió residencial. “Aquests reforços permetran la tramitació d'uns 100 expedients cada mes durant els dos anys de durada del programa”, ha calculat el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, que també ha anunciat una campanya informativa valorada en 240.000 euros amb l'objectiu que els consumidors coneguin els seus drets en matèria d'accés a l'habitatge.

“El contingut de la campanya se centra, principalment, a informar sobre l'obligatorietat dels grans tenidors d'oferir un lloguer social a famílies vulnerables; l'existència de l'índex de referència de preus de lloguer que s'ha d'incloure en les ofertes i els contractes o d'altres problemàtiques recurrents en el sector, com ara el retorn de fiances, el cobrament de despeses de gestió immobiliària o la negativa de facilitar condicions del contracte abans de la signatura”, ha enumerat Torrent. “Disposem d'una llei valuosa i cal que la ciutadania la conegui per fer-la complir”, ha recalcat el titular d'Empresa i Treball. La campanya informativa serà amb anuncis a ràdios, televisió i premsa, cartelleria al carrer i missatges a les xarxes socials.

57 multes de 30.000 euros a grans propietaris

El director de l'ACC ha confiat que amb la incorporació d'aquesta vintena de nous treballadors el ritme de tramitació de sancions agafi “velocitat de creuer” i ha assenyalat que les multes als grans tenidors aniran en una forquilla dels 30.000 als 100.000 euros. “En aquests 57 expedients que s'han resolt amb sanció per infracció greu hem optat per la quantia inferior de 30.000 euros. No hi ha voluntat recaptatòria i estem apostant, des de l'inici, per actuar amb prudència, proporcionalitat i seguretat jurídica”, ha reflexionat en veu alta Sutrias. “Ara bé, les sancions són acumulatives i un gran tenidor es pot trobar amb diverses multes per diferents casos”, ha puntualitzat Torrent.

De moment, l'Agència Catalana del Consum (ACC) ha detallat on s'han produït els 57 expedients sancionadors a grans propietaris resolts amb multes de 30.000 euros: destaquen els deu a Terrassa, els sis a l'Hospitalet de Llobregat, els quatre a Castelldefels, els tres a Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Esplugues de Llobregat i Mataró, o els dos a Tarragona, el Masnou, l'Aleixar, Vilanova i Barberà del Vallès. En el cas de Barcelona, no es comptabilitzen en aquests expedients perquè els tramita directament el consistori.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article