Un pla de rescat europeu perquè cap banc faci fallida


Els 15 països europeus reunits ahir a París van acordar la concreció d'un pla conjunt per fer front a la crisi financera basat en la garantia dels préstecs entre bancs i el suport a les entitats financeres per evitar-ne la fallida, aplicant, si cal, re-capitalitzacions. Els països que han format part de la cimera, entre els que s'hi comptava l'estat espanyol, van acordar garantir els crèdits realitzats entre bancs fins a la fi de 2009. Unes garanties que hauran de ser reembossades pels bancs segons les taxes de mercat.
S'espera que el dilluns alguns d'aquests estats presentin ja el detall dels seus plans de rescat de les entitats financeres, amb xifres incloses. El president Zapatero, va dir en sortir de la reunió que el govern no intervindria en la banca però que garantiria els deutes que adquirissin les entitats financeres a partir d'ara. El cap del govern espanyol ha deixat clar que s'havia de protegir la banca per a garantir la seguretat de les empreses, l'ocupació i els estalvis dels ciutadans.

Les mesures acordades ahir a l'Elisi són d'emergència. Nicolas Sarkosy, va subratllar un cop finalitzada la cimera, que les decisions preses seran efectives abans de finals de setmana a més de ser aprovades per cadascun dels Parlaments dels països presents a la reunió.
El president francès va fer especial incís en que el pla aprovat era destinat a evitar la desfeta de les entitats financeres però també va parlar de "responsables" que hauran de fer front a les seves "responsabilitats", al mateix temps que anunciava replantejaments i canvis profunds.
A la reunió, a més de Jean Claude Trichet, president del BCE, Jose Manuel Durao Barroso, President de la UE, van participar-hi els caps d'estat de Portugal, Espanya, França, Alemanya, Itàlia, Austria, Irlanda, Finlàndia, Eslovènia, Xipre, Malta, Bèlgica, Luxemburg, Holanda i Grècia.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article