La Cerdanya i el Parc del Cadí-Moixeró creen un banc de llavors de plantes locals

L'Associació Llavors del Cadí busca nous horts col·laboradors per duu a terme aquest projecte de recuperació i divulgació de varietats agrícoles tradicionals


L’Associació Llavors del Cadí, que agrupa veïns de la Cerdanya i del Baridà (una subcomarca de l’alta vall del Segre), ha fet una crida per trobar horts que participin en un projecte del Col·lectiu Eixarcolant per recuperar varietats agrícoles tradicionals de la zona nord del Cadí-Moixeró. L’entitat ha recuperat en dos anys llavors de gairebé 250 varietats agrícoles i ornamentals tradicionals perquè tornin a ser conreades i compta amb 26 horts col·laboradors.

El projecte busca agrupar persones del territori amb voluntat de participar de les tasques de conservació i difusió de les varietats tradicionals recuperades i del coneixement. Les persones voluntàries prenen part de l’acció plantant als seus horts plantes tradicionals del Pirineu amb l’ajuda de les entitats coordinadores de la iniciativa. L'objectiu de la iniciativa consisteix no només a preservar el patrimoni cultural i gastronòmic, sinó també que aquestes varietats tornin a ser cultivades i utilitzades per la població local. 

Al llarg del 2021 i 2022, des del Col·lectiu Eixarcolant i amb el suport del Parc Natural del Cadí-Moixeró i el Consell Comarcal de la Cerdanya, es van dur a terme prospeccions etnobotàniques per recuperar llavors de varietats agrícoles i ornamentals tradicionals de la zona. 

Gràcies als coneixements de la gent gran dels diversos pobles i municipis del Baridà, es va aconseguir recopilar llavors de gairebé 250 varietats tradicionals com, per exemple, la col d'hivern, la carabassa del rabequet o l'escarola cabell d'àngel.

L’any 2022, moltes d'aquestes varietats es van distribuir entre 26 horts col·laboradors repartits arreu de la Cerdanya i el Baridà, que donen suport al projecte d’Eixarcolant i que són claus per a la multiplicació de material vegetatiu i l'obtenció de llavor renovada.

cadí-moixeró
Moltes de les varietats recuperades es troben distribuïdes entre 26 horts col·laboradors repartits arreu de la Cerdanya i el Baridà | PN del Cadí-Moixeró

Aquestes varietats recuperades es conservaran en un banc de llavors ubicat al territori i, amb assessorament tècnic, serà gestionat per l'Associació Llavors del Cadí. 

La iniciativa es du a terme en el marc del projecte de recuperació i divulgació de varietats agrícoles tradicionals de la Cerdanya i el nord del Parc Natural del Cadí-Moixero, que té l’objectiu de recuperar i conservar les varietats agrícoles i ornamentals tradicionals, recollir la informació etnobotànica associada que encara no s’ha perdut i transmetre aquest coneixement a les generacions futures.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article