Entre un 5 i un 10% d'usuaris de reproductors de música poden patir lesions i pèrdua d'oïda


Utilitzar reproductors de música personals a un volum molt alt durant un període prolongat pot provocar danys irreversibles a l'oïda, segons el dictamen del Comitè Científic dels Riscs Sanitaris Emergents (CCRSERI) de la UE, publicat ahir. Els científics alerten que entre un 5% i un 10% dels usuaris de reproductors de música  corren el risc de patir una pèrdua irreversible de l'oïda si escolten aquests aparells a un volum elevat més d'una hora al dia durant almenys cinc anys.

La Comissió Europea havia sol·licitat al Comitè Científic independent que examinés aquesta qüestió, conscient de l'ús generalitzat d'aquests aparells. Es calcula que  només en l'àmbit comunitari, entre 50 i 100 milions de persones utilitzen diàriament reproductors Mp3. Els especialistes mostren preocupació especialment per l'augment del nombre de joves exposats a aquest tipus de soroll. La Comissió Europea estudiarà ara la possibilitat d'adoptar mesures de protecció i limitació del nivell de decibels permesos.

Els experts recomanen als usuaris de reproductors de música personals algunes precaucions com comprovar si l'aparell es pot reajustar per mantenir a nivell baix de manera permanent i no utilitzar aquests aparells durant períodes massa llarg. El volum no hauria de sobrepassar els 89 Db mentre que fins ara, la normativa europea té fixat el límit als 100 Db.

Esta comprovat que mantenir durant períodes llargs el soroll a nivells elevats es perjudicial per la oïda. Per això també estan regulats els màxims en els llocs de treball. En canvi no ho estan els sorolls ambientals, els derivats del trànsit, les obres, els avions o els veïnats que poden ser molt molestos però en la majoria de les ocasions no tan aguts com per perdre capacitat auditiva. En canvi, la comissió europea de protecció al consumidor assenyala que durant els últims anys la contaminació sonora vinculada a activitats d'oci ja no es pot deixar de banda i pot implicar un risc per la futura capacitat auditiva perquè arriba a volums extrems.

Le CE explica en una nota, la preocupació pels efectes en els usuaris de la nova generació de walkman que pot reproduir sorolls a volums molt elevats sense perdre la qualitat. El risc de les lesions auditives depèn tan del nivell sonor com del temps d'exposició. Dues circumstàncies que sovint van de la mà. I, el que més preocupa, el seu consum massiu. Les vendes de reproductors de música personals tipus MP3 s'ha disparat els últims quatre anys. Es calcula que s'han venut entre 184 i 246 milions de reproductors d'audio protàtils i entre 124 i 165 milions de lectors MP3.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article